Aktualizované Alexandra Húsková Rôzne

Prvý ročník krosového nočného behu štartuje už dnes večer! Spoločným cieľom je Bratislavský hrad

Vyskúšali ste už krosový beh za tmy? Dnes večer máte príležitosť. Vybrať si môžte medzi dlhšou traťou z Devína, alebo kratšou z Karlovej Vsi. Pretek začína po západe slnka a spoločným cieľom je Bratislavský hrad. Organizátori uvádzajú v povinnej výbave čelovku.

Ilustračný obrázok k článku Prvý ročník krosového nočného behu štartuje už dnes večer! Spoločným cieľom je Bratislavský hrad
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes sa uskutoční prvý ročník nočného krosového behu Moon Run 2015 Cross Night v Bratislave. Po západe slnka sa postupne športovci rozbehnú Bratislavou. Atraktívna trať vedie od sútoku riek Morava a Dunaj pod hradom Devín, cez Devínsku Kobylu až na Bratislavský hrad.

Dnes je síce mesiac v splne a pokiaľ bude jasná noc, mohla by byť dobrá viditeľnosť, organizátori však do povinnej výbavy zaraďujú čelovú lampu – čelovku. Nielen kvôli bezpečnosti, ale na trati budú umiestnené odrazky, ktoré pomôžu udržať smer. Organizátori odporúčajú aj reflexné prvky na oblečení.

Na výber sú dve trate

Štart behu na dlhšiu trať 14 km je pri sútoku Moravy a Dunaja o deviatej večer pri bývalom amfiteátri pod hradom Devín. Štart behu na kratšiu trať 6 km je v Líščom údolí v Karlovej Vsi, o tri štvrte na desať večer zo strany Iuventy, pod schodmi z Púpavovej ulice. Spoločný cieľ oboch tratí je na Bratislavskom hra­de.

Prihlásiť sa môžte priamo na mieste stretnutia. Štartovné je 9€. Prezentácia na 14 km trati prebieha od 19:00 do 20:30 hod v mieste štartu. Prezentácia na 6 km trati prebieha od 19:45 do 21:15 hod v mieste štartu.

Občerstvenie je zabezpečené. Pre bežcov na 14 km je zabezpečená voda a ovocie na 8 kilometri (štart 6 km trate) a pre všetkých v cieli – ovocie, müssli tyčinky, voda, čaj.

Ocenení budú traja víťazi v každej kategórii medailou a vecnými cenami. Pre každého bežca, ktorý dobehne do cieľa, je pripravená aj pamätná medaila.

Doposiaľ je zaregistrovaných približne 1200 bežcov.

Čo je to krosový beh?

Kros kladie na bežca úplne iné nároky z hľadiska bežeckého štýlu, ako beh po ceste, alebo beh maratónu v mestách, pri ktorom sa každý snaží o čo najúspornejší krok, aby ho to stálo čo najmenej síl. Je to vlastne klasický „cezpolák“, pri ktorom sa behá mimo spevnenej cesty rôzne zvlneným terénom. Môžu sa pri ňom prekonávať aj menšie prekážky, napr. vetvy, balíky slamy, kaluže – blato, ale na rozdiel od extrémnych variantov ako Mud Run alebo Strongman-Run, kde vám cestu „spríjemňujú“ naozaj veľké prekážky, by sa pri krosovom behu malo ešte stále dať plynule bežať.

Najlepším tréningom na krosový pretek je vraj absolvovať krosový pretek. Prvý pre vás bude určite nezvyčajný, pri druhom už sa budete cítiť lepšie a tretieho sa nebudete môcť dočkať, uvádza portál pre bežcov beháme.sk.

Prečítajte si aj : Ultrabežci zabehnú stovky kilometrov. Pomáhajú si klobáskami a oškvarkami

Viac informácií : www.zazitok.sk , www.behsity.sk

Zdroj foto: Lunnar runners

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM