Tlačové správy

Prvá stavebná sporiteľňa sa zapojila do projektu „AMBER Alert Slovensko – Dieťa v ohrození života“

Ak zmizne alebo zahynie dieťa, zmizne a zahynie jeden svet. Toto motto prezentuje hlavnú myšlienku projektu AMBER Alert Slovensko – Dieťa v ohrození života. Aj Prvá stavebná sporiteľňa chce byť nápomocná pri pátraní po unesených a nezvestných deťoch.

Ilustračný obrázok k článku Prvá stavebná sporiteľňa sa zapojila do projektu „AMBER Alert Slovensko – Dieťa v ohrození života“
Zdroj: TASR

Svoje rozhodnutie deklarovala podpisom memoranda s Linkou detskej istoty pri Slovenskom výbore pre Unicef. Stala sa tak partnerom tohto výnimočného projektu hneď od prvého dňa jeho spustenia na Slovensku.

Prvé hodiny sú najpodstatnejšie

“AMBER Alert Slovensko – dieťa v ohrození života“ je pohotovostný systém, ktorý má slúžiť ako ďalší nástroj pri pátraní po unesených alebo nezvestných deťoch. Jeho základnou úlohou je urýchlené informovanie verejnosti o zmiznutí dieťaťa cez partnerské médiá a komunikačné kanály partnerských spoločností. Verejnosť sa tak bude môcť zapájať do vyšetrovania a rýchlo poskytovať informácie, ktoré by mohli pomôcť kompetentným orgánom nájsť dieťa a jeho únoscu. Doterajšie skúsenosti poukazujú, že pri pátraní po unesenom dieťati sú najdôležitejšie prvé hodiny. Vďaka tomuto mechanizmu sa tak šance na šťastný koniec vyšetrovania výrazne zvýšia.

Prvá stavebná sporiteľňa je partnerom projektu

„Únos dieťaťa či násilie páchané na deťoch je to najstrašnejšie, s čím sa v živote môžeme stretnúť. Preto PSS, a. s., ani minútu neváhala a do projektu sa zapojila“, uvádza Ing. Imrich Béreš, predseda predstavenstva PSS, a. s. „Budeme odoberať informácie týkajúce sa unesených a nezvestných detí na webovej stránke ww.amberalert.sk a sme pripravení ďalej ich distribuovať vlastnými informačnými kanálmi. Máme 300 kancelárií a 1 000 pracovníkov odbytu, ktorí sú dennodenne po celom území SR a v ústredí pracuje ďalších 400 zamestnancov. Všetci sme pripravení pomôcť deťom v núdzi a urýchliť ich návrat do bezpečia domova“, dodáva Imrich Béreš.

Pohotovostný systém „AMBER Alert“ doteraz fungoval iba v 12 z 28 členských štátov EÚ. Od 31. marca 2015 sa Slovensko stáva ďalším štátom pripraveným využiť aj takýto nástroj pri pátraní po deťoch v ohrození života a zdravia. Tento medzinárodný projekt na Slovensku realizuje Linka detskej istoty pri Slovenskom výbore pre UNICEF v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru Slovenskej republiky. Projekt podporuje aj Európska komisia, ktorej cieľom je zaviesť pohotovostné systémy vo všetkých členských štátoch EÚ.

„Budeme radi, ak nebudeme musieť ani raz systém aktivovať, lebo sa skutok nestane. Ak však potreba vznikne, Prvá stavebná sporiteľňa sa vďaka AMBERT Alert a svojim 1 400 spolupra­covníkom pokúsi pomôcť“, uzatvára Imrich Béreš.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM