Rôzne

Proti predaju PKO bojujú Bratislavčania aj výzvou primátorovi

Proti predaju budov bratislavského Parku kultúry a oddychu podpísalo takmer 40 obyvateľov výzvu, adresovanú primátorovi hlavného mesta Ivovi Nesrovnalovi.

Ilustračný obrázok k článku Proti predaju PKO bojujú Bratislavčania aj výzvou primátorovi
Zdroj: TASR

Žiadajú, aby nepodpísal uznesenie mestského zastupiteľstva, na základe ktorého bratislavská samospráva predá budovy PKO spoločnosti Henbury Development, majiteľovi pozemkov pod kultúrnym stánkom, za jedno euro.

K predaju nehnuteľností má dôjsť v súvislosti s uzatvorením dohody o urovnaní všetkých vzájomných nárokov, práv a pohľadávok hlavného mesta a investora. Takéto urovnanie schválilo zastupiteľstvo 10. decembra.

Obyvatelia, ktorí sa pod výzvu primátorovi podpísali, tvrdia, že táto dohoda nie je výhodná pre Bratislavu a primátor by podpisom uznesenia poškodil majetok mesta.

„Takúto absurdnú a nevyváženú mimosúdnu dohodu ešte Bratislava nezažila. Protestujeme voči tomu, že sa mesto má vzdať majetku, hoci o údajných stratách firmy Henbury ešte nerozhodol žiaden súd, a že sa navyše má vzdať aj svojich regulačných práv, na ktorých uplatňovanie ho oprávňuje zákon. Protestujeme voči zámeru prenechať Dunajské nábrežie developerovi,“ píšu vo výzve.

Prečítajte si tiež: Na mieste PKO možno vyrastie planetárium a druhý River Park

Tvrdia tiež, že podpisom uznesenia primátor zamedzí, aby mesto ovplyvňovalo budúcu výstavbu na Dunajskom nábreží. „Nebudete môcť vyhlásiť architektonickú súťaž na stvárnenie nábrežia, ani obstarať už dávno potrebný územný plán zóny, ani dokončiť urbanisticko-dopravnú štúdiu,“ upozorňujú obyvatelia.

Nesúhlasia aj poslanci

Pod výzvou sú podpísaní poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva z Bratislavského klubu. Taktiež aj viacerí občianski aktivisti. Pod výzvou je uvedená aj sociologička a bývalá premiérka Iveta Radičová, fotograf Juraj Bartoš, divadelníčka a filmárka Anna Grusková, architekt-pamiatkár a vysokoškolský pedagóg Ivan Gojdič, historička architektúry Magdaléna Kvasnicová, environmentalista Jaromír Šíbl či Jakub Ďurinda z Klubu ochrany technických pamiatok.

Investor kúpi od hlavného mesta dve stavby PKO za jedno euro, každú za 50 centov. Plánuje ich zbúrať s tým, že na mieste vytvorí modernú a atraktívnu alternatívu k chátrajúcemu objektu kultúrneho stánku. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že mesto nedáva niečo len tak za euro.

Čítajte tiež: Bratislavskí poslanci o novej podobe PKO: Originálny i ničiaci verejný záujem

„To je len právnický jazyk. My vymieňame tú budovu za pohľadávky vo výške 43 miliónov eur, pretože to je výsledok práce mojich predchodcov,“ skonštatoval pred týždňom. Zároveň uviedol, že PKO je neuralgický bod Bratislavy. Diskusia sa o ňom vedie už 10 rokov a stále sa predkladajú tie isté argumenty.

„Výsledok je absolútna frustrácia Bratislavčanov, zdevastované verejné námestie, zničená budova a pocit agónie, že nič sa nikam nehýbe. Toto nie je spôsob, akým chceme riadiť mesto,“ povedal.

Budovu PKO vlastní v súčasnosti hlavné mesto, pozemky pod ňou však spoločnosť Henbury Development. Obe strany viedli spor o platnosť zmluvy o spolupráci. Investor vyčísľuje svoje pohľadávky voči samospráve na viac než 43 miliónov eur.

Súčasné vedenie mesta s Henbury rokovalo o budúcej podobe nábrežia, aby sa dokázali dohodnúť mimosúdne. Architekt investora tak v novembri verejnosti i poslancom prezentoval návrh, kde v rámci investičného projektu River Park II, po novom Nové PKO, nahradil kultúrny stánok budovou planetária v tvare červenej dunajskej kvapky a mediatékou.

O zachovaní kultúrneho stánku, ani len čiastočnom, sa v novej idei už nič nehovorí a z PKO majú ostať len sochy, vitráže či travertínový, takzvaný Matušíkov múrik. Investor má na základe dohody opraviť a vybudovať novú promenádu pri PKO.

Čítajte tiež: Jedinečné archívne zábery: Park kultúry a oddychu v časoch svojej najväčšej slávy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM