Aktualizované Správy

Protesty proti Kaliňákovi pokračujú, aktivisti spôsobili pred Bonaparte rozruch

Letné pondelky sú vyhradené na protesty proti ministrovi vnútra už niekoľko týždňov. Nebude tomu inak ani dnes. Z radov opozície zaznievajú ďalšie mená.

Ilustračný obrázok k článku Protesty proti Kaliňákovi pokračujú, aktivisti spôsobili pred Bonaparte rozruch
Zdroj: TASR

Protesty proti ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) pokračujú. Opozícia ľudí aj na tento pondelok 22. augusta zvolala pred bytový komplex Bonaparte, v ktorom si premiér Robert Fico (Smer-SD) prenajíma byt od podnikateľa Ladislava Bašternáka, podozrivého z daňových podvodov. K hlavnému mestu, kde sa zišlo približne 1300 ľudí, sa tentoraz pridala Prievidza, v ktorej sa ľudia zišli na Námestí slobody.

Čítajte aj: Bonapárty podporili bojovníci proti korupcii. Majú sa Kaliňák a Fico báť?

Rovnaká požiadavka

Opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA žiadajú Kaliňákov odchod pre daňovú kauzu Ladislava Bašternáka. Minister pôvodne popieral akýkoľvek vzťah s Bašternákom, neskôr však priznal, že od neho kúpil podiel vo firme B. A. Haus. Podľa opozície ide o „záhadný“ obchod. Koalícia za Kaliňákom stojí.

Opozícia hovorí o nových dôkazoch o systéme korupcie a podvodoch na DPH. Do kauzy už je okrem premiéra Fica, ministra Kaliňáka a podvodníka Bašternáka podľa nej „namočený aj bývalý minister Ján Počiatek a viacerí prokurátori a vyšetrovatelia“.

Na pódiu v pondelok k ľuďom prehovorili Daniel Lipšic, Ľubomír Galko, Jozef Rajtár a Ján Budaj, prítomní boli aj aktivisti, ktorí dlhodobo bojujú za lepšie Slovensko. „Hrať bude Tomáš Pohorelec band,“ avizovali organizátori, ktorými sú strany SaS a OĽaNO-NOVA. Obe chcú celú kauzu Bašternáka a Kaliňáka ľuďom priblížiť čo najviac. Vysvetľujú ju aj v časopise, ktorý vydali a distribuujú ho do slovenských domácností.

Protest proti protestu. Zasahovala polícia

Pred bytovým komplexom Bonaparte sa protestovalo aj proti samotnej demonštrácii, ktorú strany SaS a OĽaNO-NOVA pracovne nazývajú „Protesty proti zlodejom v politike“. Jej jubilejné desiate pokračovanie tak bolo rozšírené aj o tento nevšedný moment.

Za snahou poukázať na to, že tieto akcie organizujú politici, ktorí tiež nie sú „čistí“, stojí skupina občianskych aktivistov. Skupina približne desiatich ľudí mala potrebu ozrejmiť, že organizátorov aktuálnych protestov sa priamo týka kauza Gorila. Situáciu sprevádzali roztržky a nadávky, aktivisti boli obvinení z toho, že ich platí Fico.

Vypadnite, ste od Fica!

Skupina bola vedená Alenou Krempaskou, programovou riaditeľkou Inštitútu ľudských práv, ktorá pred časom spoluorganizovala protesty Gorila. Práve Krempaská pripomína, že Daniel Lipšic (NOVA) poslal na aktivistov vodné delá a šéf SaS Richard Sulík o kauze Gorila vedel, ale nič neurobil. Navyše sa hovorí, že opozičným stranám ide pri týchto letných demonštráciách len o politický marketing, zviditeľnenie sa.

„Zmiznite odtiaľto! Kto vás platí, Fico?“ kričali prítomní na aktivistov, ktorí si na akciu priniesli vlastné transparenty. Napokon zasahovala polícia, ktorá skupinku odviedla so slovami, že je to dobré pre jej vlastnú bezpečnosť.

Ilustračné foto, TASR

Bonaparte tasr
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM