Aktualizované Správy

Protesty pokračujú. Ľudia vyšli do ulíc, Fico a Kaliňák si vypočuli svoje. Kradnutie je sedlačina, hlásil známy komik

Štvrté pokračovanie protestov namierených proti premiérovi Ficovi, ministrovi vnútra Kaliňákovi a najnovšie aj predsedovi parlamentu Dankovi, sa konalo 11. júla podvečer. Zúčastnili sa ho tisíce nespokojných občanov.

Ilustračný obrázok k článku Protesty pokračujú. Ľudia vyšli do ulíc, Fico a Kaliňák si vypočuli svoje. Kradnutie je sedlačina, hlásil známy komik
Zdroj: TASR

Okrem Bratislavy, kde bola akcia naplánovaná opäť pred bytový komplex Bonaparte, v ktorom býva premiér Slovenskej republiky Robert Fico, sa ľudia zišli aj v Žiline na Námestí Andreja Hlinku.

K už tradičným protestom proti dvojici Fico – Kaliňák, ktorí majú podľa organizátorov i názorov opozície kryť daňové podvody podnikateľa Bašternáka a pre vlastné obohatenie používať mafiánske praktiky, sa pred pár dňami pridal aj ten za odvolanie predsedu parlamentu Andreja Danka. Podľa slov Veroniky Remišovej z OĽaNO zavádza šéf SNS do slovenskej politiky nežiadúce praktiky, čo viac ozrejmuje aktuálna „grafologická kauza. Dankov podpis, ktorým poveril Andreja Hrnčiara zo Siete, aby viedol schôdzu, má byť totiž falzifikát.

PREČÍTAJTE SI: Chaos v parlamente, jeho podpredseda schôdzu ukončil. Odvolávať sa bude v septembri

Opozícia: ide o politickú mafiu

Organizátori protestu na Facebooku priamo hovoria o potrebe vyhnať z vlády politickú mafiu i o tom, že sa slušní ľudia už viac nebudú nečinne prizerať zlodejstvám garnitúry Roberta Fica. K ich aktivite sa pridávajú aj známe osobnosti, v Bratislave na pódiu postupne vystúpili kapela Noc a Deň, humorista Ján Gordulič, v Žiline zasa politici Veronika Remišová, Jozef Viskupič, Jozef Rajtár, Jozef Mihál, Milan Laurenčík a Monika Kozelová, zahrala skupina YPS. Herec Richard Stanke napokon pre povinnosti účasť odriekol. Protestu sa zúčastnili aj rodičia Hedvigy Malinovej, rovnako ako pred pár dňami s transparentom „Kto klame? Hedviga alebo Kaliňák.“

PREČÍTAJTE SI: Čo by ste mali vedieť o kauze Bašternák. Otrasie niečo pozíciami našich politikov?

Lipšic šéfom občerstvenia, podával „bonapárky“

Šéf strany Nova Daniel Lipšic sa zahral na pracovníka fastfoodu a zúčastneným podával v blízkosti pódia tzv. „bonapárky“, čo sú známe hotdogy. Pred bytovým komplexom Bonaparte, kde býva premiér Robert Fico, to miestami vyzerá ako na festivale, na náladu i do rytmu hrá košická formácia Noc a deň.

Gordulič: Je to sedlačina

Ako prvý na pódiu vystúpil komik Ján Gordulič, ktorý si servítku pred ústa nedával. Ironicky ladený príspevok rozosmial zúčastnených. „Mama, ani keď budem môcť zobrať 12 miliónov, tak nemôžem kradnúť? Nie, je to sedlačina!“ znie rada pre Gorduliča. Protagonista formátu Silné reči upriamil pozornosť na podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý mal kšeftovať s Kaliňákom, presnejšie sa zameral na jeho účes, „koženú bundu z 90. rokov“ i to, že parkoval na mieste pre invalidov. „Je to sedlačina!“ zopakoval.

Prostredníctvom telefonátu sa s Bratislavou spojila Žilina, poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová odovzdala odkaz tamojších ľudí, ktorí by radi videli Roberta Kaliňáka vo väzení.

PREČÍTAJTE SI: Smerácka loď sa potápa. Na dno ju ťahá Kaliňák a opozícia má ďalšie tromfy

Filmy ako inšpirácia pre politikov

„Je to dobrý boj a my ho nemôžeme prehrať!“ ubezpečoval prítomných Daniel Lipšic, ktorý snahu opozície dostať Fica, Kaliňáka a spol. z vlády prirovnal k fantazijnému príbehu Pán prsteňov. Predseda strany Nova hovoril o tom, že Frodo, hlavná postava svetovo známej trilógie, dokázal aj napriek nástrahám hodiť prsteň do Hory osudu, čím dobro definitívne zvíťazilo nad zlom. A práve tu vidí Lipšic podobnosť so súčasnou situáciou na Slovensku, ktorú ovláda „chobotnica mafie a oligarchie“. „Melú z posledného,“ hlásil. „Naposledy o ulici hovorili komunisti v roku 1989. Kauza Bašternák je len vrchol ľadovca toho, akým spôsobom táto chobotnica rozkráda náš štát.“

Lipšicov politický kolega Martin Poliačik osviežoval počas akcie prítomný dav vodou, na pódiu ponúkol riešenie, ako Fica s Kaliňákom predsa len poraziť. „Pošleme na nich Ghostbusters (krotiteľov duchov),“ vtipkoval poslanec SaS. „Keď nebudeme Andrejovi Dankovi rozumieť, pošleme na neho Ghostbusters, keď bude Robert Fico hovoriť, že chceme, aby Slovensko nepredsedalo Rade EÚ, pošleme na neho Ghostbusters, keď sa Robert Kaliňák bude tváriť, že sa mu nemôže nič stať, pošleme na neho Ghostbusters,“ zneli jeho slová, na ktoré dav zborovo reagoval.

Bratislavské stretnutie sa už tradične skončilo slovenskou hymnou a prísľubom organizátorov, že sa protesty budú opakovať každý pondelok až dovtedy, pokiaľ sa niečo nezmení.

Bonaparte IV
15
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM