Správy

Projekt Vráťme knihy do škôl motivuje deti čítať knihy. Tento rok sa pridali nové kategórie

Štvrtý ročník projektu Vráťme knihy do škôl má za sebou prvé týždne registrácií. Novinkou tohto ročníka je aj rozšírenie kategórií pre žiakov materských aj základných škôl. Uzávierka súťaže je 15. februára a medzi hlavné ceny patria elektronické čítačky či dvojdňový výlet do Bruselu.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Vráťme knihy do škôl motivuje deti čítať knihy. Tento rok sa pridali nové kategórie
Zdroj: TASR

„Po takmer šiestich týždňoch od spustenia aktuálneho ročníka, máme už teraz prihlásených viac ako 1 300 textových príspevkov od žiakov základných a stredných škôl a takmer tisícku kresieb od škôlkarov,“ pochvaľuje si rozbeh štvrtého ročníka Vráťme knihy do škôl predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK! Pavol Frešo.

Projekt Vráťme knihy do škôl, ktorého cieľom je podporiť čítane kníh u detí, prišiel vo svojom štvrtom ročníku s rozšírením kategórií.

Prihlásiť tak svoje práce môžu nielen študenti stredných škôl, ale aj základných a materských. Urobiť tak môžu na stránke www.vratmeknihydoskol.sk alebo na www.abcknihy.sk.

Žiaci musia v čase konania súťaže prečítať aspoň jednu knihu podľa vlastného výberu, následne zašlú text v rozsahu minimálne 0,5 normostrany o prečítanej knihe. V texte objasnia dôvody, pre ktoré si vybrali práve túto knihu a čo im toto dielo prinieslo.

Škôlkari musia nakresliť obrázok na základe učiteľom alebo inou osobou prečítaného textu. Žiaci I. stupňa základných škôl môžu poslať buď text alebo len obrázok. Do 24. novembra je zatiaľ zaregistrovaných 1 370 textových príspevkov a 960 kresbičiek.

Po tretíkrát bude na slávnostnom vyhlásení výsledkov udelená aj cena Knižný Anjel, na ktorú študenti navrhujú knihovníka či učiteľa slovenského jazyka, ktorý u žiakov podporuje záujem o čítanie. Súťaží sa takisto o titul Najaktívnejšej školy, ktorou sa stane škola, z ktorej sa zapojí najviac žiakov.

Odemnou bude interaktívna tabuľa či poukážky na nákup kníh. Ďalšími cenami sú čítačky e-kníh, tablety, encyklopédie či balíčky kníh a stolové hry pre škôlkarov. Na projekte spolupracuje Bratislavský kraj s kníhkupectvom abcknihy.sk, partnermi sú vydavateľstvá IKAR a RAABE.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM