Rôzne

Projekt Stein napreduje. Vďaka atraktívnej polohe je o byty veľký záujem

Budovy známeho bratislavského pivovaru zmizli z mapy mesta už pred dvomi rokmi. Developer usilovne stavia, majiteľom bytov plánuje odovzdať kľúče koncom tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Stein napreduje. Vďaka atraktívnej polohe je o byty veľký záujem
13
Galéria

Po budovách bývalého pivovaru Stein sa zľahla zem pred dvomi rokmi. Stáť zostala len kvasiareň z roku 1944, v ktorej by mala vyrásť pivovarnícka galéria. Investor dlho neváhal a v spomínanej lokalite sa už črtajú prvé domy projektu Stein 2.

Byty aj kancelárie

Bytový komplex Stein 2 po ukončení výstavby ponúkne dve časti – administratívnu (na rohu Krížnej a Legionárskej) a bytovú. Administratívnu časť stavia AMW Development, rezidenčnú časť buduje spoločnosť YIT.

Prvá etapa projektu by mala byť skolaudovaná koncom roka 2017, druhá etapa na jar 2018. Celý projekt by mal byť podľa plánov developera postavený a pripravený na kolaudáciu v apríli 2020.

Projekt Stein 2 rozšíri ponuku bývania v hlavnom meste o 408 bytov.

Domy budú najviac deväťpodlažné s postupným ustupovaním smerom od ulice. Spolu ich na mieste bývalého pivovaru vyrastie osem. Byty sú už takmer všetky predané.

Bývanie v Stein 2 bude mať viaceré dispozičné riešenia. Keďže ide o lokalitu, kde je zaparkovať takmer nemožné, nevyhnutnosťou je vlastné parkovacie státie v dvojpodlažnej podzemnej garáži. Uzatvorený dvor podporí susedskú komunitu a poskytne tiché zázemie v rušnom centre mesta.

Zdroj: YIT Slovakia

Z histórie bývalého pivovaru

Stein bol najväčším bratislavským pivovarom. Prvý zlatistý mok tam uvarili na Vianoce v roku 1872. Neprešlo veľa času a pivovar sa zaradil medzi najdôležitejšie a najmodernejšie na Slovensku. Smelo mohol konkurovať aj podobným podnikom v Budapešti či Viedni.

Pivo chutilo aj zákazníkom vo svete. Vyvážali ho do Nemecka, Švajčiarska, Rakúska aj Maďarska. Sladovňa vyprodukovala až 100 vagónov sladu ročne.

Dvadsiate a tridsiate roky poznačila hospodárska kríza. Výroba sa v ťažkých časoch utlmila. Pivu nepriali ani roky vojny. Počas náletu v apríli 1945 boli poškodené takmer všetky hlavné budovy. Po znárodnení sa pivovar dostal pod Hlavnú správu pivovarov a sladovní. Neskôr do národného podniku Západoslovenské pivovary n. p. Bratislava, potom do zoskupenia Bratislavské pivovary a sódovkárne k. p.

V roku 1990 podnik fungoval ako Pivovar Bratislava, neskôr Pivovar Stein a. s. a nakoniec Stein s.r.o. Pivo, ktoré na Blumentálskej navarili, sa do roku 1973 nazývalo Bratislavský ležiak. Neskôr sa používali značky Starosladovnícke a Stein-Danubius až sa nakoniec vrátila stará dobrá značka Stein.

Posledný mok sa v Steine uvaril v roku 2007. Areál chátral napriek snahe pamiatkarov o jeho záchranu. Štát napokon rozhodol, že ho investor môže definitívne pochovať. Búrať ho začali v lete 2014.

Projekt Stein 2
13
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM