Alexandra Húsková Samospráva

Projekt revitalizácie parku na Račianskom námestí momentálne čaká na posúdenie EIA. Pripravené sú tri funkčné zóny

V súvislosti s plánovanou revitalizáciou parku na Račianskom mýte mestská časť Bratislava – Nové Mesto požiadala o posúdenie vplyvov projektu na životné prostredie. Pozrite sa, čo zatiaľ obsahuje projektová dokumentácia obnovy parku.

Ilustračný obrázok k článku Projekt revitalizácie parku na Račianskom námestí momentálne čaká na posúdenie EIA. Pripravené sú tri funkčné zóny
Zdroj: Dnes24.sk

„V tejto chvíli sme na začiatku samotného procesu, keď prebieha posudzovanie zámeru revitalizácie v tzv. zisťovacom konaní,“ uvádza sa vo vyhlásení MČ Nové Mesto.

V rámci toho sa vyhodnotia vplyvy projektu na životné prostredie. Príslušný orgán, v tomto prípade okresný úrad životného prostredia, následne rozhodne, či projekt nie je nutné ďalej posudzovať – t.j. že nebude mať negatívny vplyv na životné prostredie, respektíve rozhodne o ďalšom posudzovaní revitalizácie. V tom prípade sa budú ešte podrobnejšie vyhodnocovať vplyvy na jednotlivé zložky životného prostredia.

Po ukončení procesu EIA a zapracovaní prípadných podmienok budú prebiehať ďalšie stupne povoľovania danej revitalizácie. Po získaní všetkých potrebných povolení mestská časť prikročí k samotnej revitalizácii parku, s čím súvisí aj vypísanie verejného obstarávania na firmu, ktorá zabezpečí obnovu parku.

Projekt revitalizácie podľa projektovej dokumentácie počíta s tromi funkčnými zónami.

1. zóna: Je určená pre najmenšie deti do 6 rokov, doplnená o multifunkčné športové plochy. V južnej časti pribudne väčšie pieskovisko s dreveným plató na sedenie a nové hojdačky. V strednej časti sa navrhuje terénna modelácia s drevenými stupňami a hracím dreveným prvkom. Čo sa týka zelene, vysadený bude „záťažový“ trávnik, po ktorom sa dá chodiť, v západnej časti je navrhnutá alej. Uvažuje sa aj s výsadbou kríkov a trvaliek.

Chodníky budú zrekonštruované – asfaltové s hravými grafickými značkami navádzajúcimi deti do jednotlivých hracích zón. Rekonštrukcia asfaltového povrchu zabezpečí bezpečnejší pohyb návštevníkov parku, pričom korčuliari budú oddelení od chodcov.

Detské ihrisko bude oddelené oplotením vysokým 1 meter. Bežecký chodník, ktorý bude viesť po obvode 1 a 2 funkčnej zóny, bude graficky odlíšený žltou farbou.

V severnej časti projektová dokumentácia navrhuje rekonštrukciu športoviska na jedno multifunkčné s tromi ihriskami (volejbalové, futbalové a basketbalové) s modrou asfaltovou hracou plochou a oplotením s výškou 3,5 metra.

Okolo multifunkčného ihriska budú betónové sedenia s drevenými sedákmi. V západnej časti bude bezpečnostný povrch s fitness prvkami pre všetky vekové kategórie.

2. zóna: Funkčná zóna s terénnymi modeláciami pre deti od 6 do 16 rokov. Jej súčasťou bude napríklad terasa z liateho gumeného povrchu určená na bicyklovanie a kolobežkovanie pre deti. Okolo celej zóny vedie mlatový chodník, popri ktorom sú navrhované hracie prvky pre deti.

3. zóna: Časť určená najmä pre seniorov. Postavia sa tu dve ihriská na petanque, pribudne alej stromov a doplní sa mobiliár (smetné koše, lavičky).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM