Kultúra

Projekt Fresh Air odštartuje islandský film režisérky Uny Lorenzen Niť

Projekt Fresh Air, ktorý potrvá do apríla 2017, predstaví súčasné slovenské i škandinávske umenie.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Fresh Air odštartuje islandský film režisérky Uny Lorenzen Niť
Zdroj: Facebook

Fresh Air je názov medzinárodného projektu, ktorý je zameraný na umeleckú výmenu a súčasné tendencie v hudbe, filme, divadle a umení nových médií. V bratislavskom A4 – priestore súčasnej kultúry ho v utorok 6. septembra odštartuje islandský film Niť. Projekt potrvá do apríla 2017, hlavným organizátorom je A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru.

Nové tendencie umenia

Cieľom projektu je objavovať na Slovensku, prezentovať a nechať sa inšpirovať novými tendenciami umenia z Nórska, Islandu a iných krajín. „Diváci sa môžu tešiť na umelcov, ktorých bežne na Slovensku nevidia. Máme totiž rozbehnutú spoluprácu s etablovanými nórskymi festivalmi súčasnej hudby a umenia Borealis a Piksel,“ uviedla Beáta Seberíniová, výkonná riaditeľka A4 – priestoru súčasnej kultúry.

Projekt otvorí film Niť islandskej režisérky Uny Lorenzen. Kreatívny dokument s animovanými pasážami divákom priblíži, ako sa z tradičných remesiel háčkovania a pletenia stal jeden z najhorúcejších trendov v súčasnom umení. Film sleduje, ako umelci z rôznych častí sveta prinášajú novým spôsobom niť do ulíc a do našich životov.

Koncertnú sériu otvorí vo štvrtok 20. októbra nórsko-americké experimentálne duo Beam Splitter, ktorého hudba kombinuje zvuky violončela, trombónu a hlasu. V sobotu 29. októbra v programe figuruje ambientný nórsky projekt Deaf Center a holandského lutnistu Jozefa van Wissema, známeho tiež zo spolupráce s režisérom Jimom Jarmuschom.

Séria koncertov

Koncert avantgardnej improvizačnej skupiny Supersilent, ktorá od svojho vzniku v roku 1997 patrí k špičke nielen na škandinávskej scéne, je naplánovaný na 8. novembra. Séria koncertov a premietaní bude pokračovať do apríla 2017.

Návštevníkov A4 čaká séria deviatich koncertov súčasnej škandinávskej i svetovej hudby a 12 škandinávskych filmov o umení a aktuálnych témach. Priaznivcov divadelnej tvorby môže zaujať vystúpenie divadla Stella Polaris v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, ktoré je partnerom projektu. Ďalšie informácie sú dostupné na www.a4.sk.

Fresh Air má tiež podnietiť vznik nových diel, ktoré sa zrodia v spolupráci hudobníkov zo Slovenska, Škandinávie a ďalších krajín a budú prezentované na 17. ročníku hudobného festivalu Next (23. – 26. 11.) v Bratislave. Slovenskí umelci a spolupráce sa predstavia tiež na festivaloch Piksel a Borealis, ktoré sa uskutočnia v nórskom Bergene. Informovala za tím A4 Ľudmila Kukulová.

Čítajte aj: Pracovný týždeň ponúka festival etno hudby, skvelé koncerty aj geniálneho Rodina

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM