Kultúra

Program tohtoročných jazzových dní v Bratislave spestria tri ženy

Jazz nie je čisto mužská záležitosť! Presvedčiť o tom chce početnejšie zastúpenie žien na Bratislavských jazzových dňoch.

Ilustračný obrázok k článku Program tohtoročných jazzových dní v Bratislave spestria tri ženy
Zdroj: TASR

Okrem mužských headlinerov v programe Bratislavských jazzových dní (BJD) Slovenská sporiteľňa 2017 budú návštevníkov lákať aj ženy, ktoré budú mať početnejšie zastúpenie. Zároveň majú návštevníkov presvedčiť, že jazz nie je čisto mužská záležitosť.

Francúzska harfistka

Festival sa uskutoční v Inchebe 20. až 22. októbra a bonusom je koncert Marcusa Millera v Ateliéri Babylon 29. októbra.

„Obidve mladé americké speváčky sú výborné, ale odlišné, aj keď obe čerpajú repertoár z histórie. Hailey Tuck je milovníčka jazzu 30. rokov a Shayna Steele zo 60. rokov,“ informoval na dnešnej tlačovej konferencii zakladateľ BJD Peter Lipa.

Ich stály organizátor Pavel Daněk sa zasa teší na francúzsku novátorskú harfistku Lauru Perrudin. Nielen preto, že je to ojedinelý nástroj v jazzovej hudbe, ale je aj špeciálne pre ňu vyrobený. „Pre mňa bude sviatkom a rozprávkou mojej mladosti koncert legendárnej skupiny Blood, Sweat & Tears. Tá mixáž všetkých žánrov v ich úprave, vývoj od rockovej hudby k špičke jazzovej scény, to je obdivuhodné,“ konštatoval Lipa.

Táto americká skupina získala Cenu Grammy, podobne ako ďalší dvaja zámorskí účinkujúci: trubkár Roy Hangrove a multiinštrumen­talista Marcus Miller.

Súťaž

Predstaví sa aj Amit Friedman Quintet z Izraela a skupina Portico Quartet. Slovensko bude zastúpené kapelou Ľudové mladistvá, Eugenom Vizvárym s projektom For Jaco a aj tromi hudobníkmi v českej kapele Vertigo. Ďalšie slovenské skupiny sa predstavia v rámci súťaže organizovanej so Slovenskou jazzovou asociáciou.

„Súťaž sme začali pred ôsmimi rokmi a teší nás veľký záujem domácich aj českých hudobníkov. Tentoraz sme mali rekordnú účasť 19 kapiel, z ktorých trojčlenná porota vybrala päť. Niektoré sú také dobré, že už by mohli hrať na áčkovom pódiu,“ dodal Daněk.

Informácie o programe sú na internetovej stránke www.bjd.sk.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM