Kultúra

PROGRAM festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2017

Štyridsiaty druhý ročník multižánrového festivalu prinesie tento rok pestrú všehochuť v podobe podujatí, výstav, festivalov, hudby, tanca a mnohých ďalších podôb umenia.

Ilustračný obrázok k článku PROGRAM festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2017
13
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Festival počas júna

Rytieri na Devíne

Júnový program Kultúrneho leta a Hradných slávností odštartoval známym cyklom Rytieri na Devíne. Séria celodenných podujatí vás vtiahneme do histórie každú prvú nedeľu v mesiacoch máj – september. Malí aj veľkí návštevníci môžu nahliadnuť do minulosti, do čias odvážnych pánov a krásnych dám. Hlavným programom každého dňa je rytiersky turnaj na koňoch.

kedy: každú prvú nedeľu v mesiacoch máj – september

kde: Hrad Devín

Medzinárodný festival detských folklórnych súborov

Festivalovú časť Kultúrneho leta odštartuje už známy Medzinárodný festival detských folklórnych súborov. V tomto roku oslavuje svoje 20. výročie a pri tej príležitosti organizátori Cech detských folklórnych súborov Bratislavy a okolia a Folklórna únia na Slovensku pripravili okrem tradičných vystúpení aj špeciálnu výstavu pod názvom 20 rokov našich krokov. Svoju účasť zatiaľ okrem domácich folklórnych súborov potvrdili aj zoskupenia RADUGA z Ruska či LEBORSKIE SLONECZKA z Poľska.

kedy: 9. – 11. jún

kde: v centre Bratislavy (hlavný program) a v priľahlých mestských častiach a okolitých obciach

KDE BOLO, TAM BOLO…

Pre deti a najmenších je pripravený rozprávkový interaktívno-kreatívny festival KDE BOLO, TAM BOLO… Pre zúčastnených je pripravený program plný workshopov, nosnou témou tohto ročníka je svet Inakosti. V roku 2017 bude tento o tolerancii, stieraní hraníc, predsudkov a stereotypov. Je o stavaní mostov porozumenia kreatívnym a interaktívnym spôsobom. Je o rozprávke, kde má každý šťastný priestor pre šťastné detstvo. Workshopy budú tiež tlmočené do posunkového jazyka.

kedy: 10. – 11. jún

kde: Stará tržnica Bratislava

Medzinárodný festival J. K. Mertza

Programovou stálicou medzi festivalmi je aj Medzinárodný festival J. K. Mertza. Rovnako, ako každý rok, aj 42. ročník v spolupráci so Spoločnosťou J. K. Mertza prinesie výnimočné koncerty. Predstavia sa umelci zo Slovenska, Argentíny, Veľkej Británie, Španielska, Nemecka či Francúzska.

kedy: začína otváracím koncertom 16. júna o 19:00 hod.

kde: v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca

Bratislavský zborový festival uvedie tento rok až 13 zborov zo šiestich krajín sveta ako Slovinsko, Chorvátsko, Litva, Česká republika, Poľsko i domáce zoskupenia. Dvanásty ročník tohto festivalu sa uskutoční od 15. do 18. júna.

U Červeného raka

Veľkoleposť festivalov môžu návštevníci Kultúrneho leta vymeniť za stíšenie sa pri literatúre v Letnej čitárni u Červeného raka. Na programe sú netradičné uvedenia nových zbierok domácich autorov, diskusia na tému ako knihy menia náš život prestriedaná hudobno-literárnym soireé.

Medzinárodná Bratislava

Za hranice Slovenska prenesie návštevníkov Kultúrneho leta v závere júna cyklus Medzinárodná Bratislava. Na Hlavnom námestí vystúpia účinkujúci z Poľska a kúsok zo svojho umenia predstavia aj El Camino Youth Symphony z USA.

Na programe sú v rámci júna pripravené aj samostatné podujatia. Na svoje si prídu najmenší, Hlavné námestie sa roztancuje z rytmoch tanga na Bratislava Tango Party a chýbať nebude ani tradičná módna prehliadka na podujatí Móda v meste. Okrem toho prídu svoju kultúru predstaviť aj naši južní susedia v rámci Týždňa maďarskej kultúry. V programe sa nachádzajú zvučné mená ako klavírny virtuóz Gergely Bognányi a Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava poctí svojím predstavením Győrsky balet.

Už tradične sa bude konať aj položenie pamätnej dlaždice na Chodník slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava. Tento rok bude toto podujatie venované pánovi Martinovi Hubovi.

V júli až do septembra

Music Square

Festival Music Square prinesie zmes rôznych hudobných žánrov priamo do centra mesta na Hlavné námestie. Návštevníci si budú môcť vypočuť tóny jazzu, soulu, klasiky, folklóru, ale aj country, dychovky či swingu.

kedy: 3. – 31. júl

kde: Hlavné námestie

Festival Eurovea

Prísť do mesta a naladiť sa na upokojujúci rytmus vody Dunaja – to predstavuje festival Eurovea. Na námestí M. R. Štefánika v blízkosti slovenskej najväčšej rieky budú môcť návštevníci festivalu pookriať na chill out koncertoch či stráviť príjemný večer na cestovateľskom kine, ktoré bude na programe každú stredu počas júla a augusta. Piatky budú patriť koncertom rôznych hudobných žánrov a soboty zas tanečným programom či aktivitám pre deti.

kedy: 13. – 30. júl

kde: Námestie M.R. Štefánika pri Eurovea

Medzinárodný mládežnícky hudobný festival

Z ďalších hudobných a zároveň medzinárodných projektov určite stojí za zmienku aj Medzinárodný mládežnícky hudobný festival, kde sa predstaví viac ako 690 účinkujúcich z 12 krajín sveta, napríklad Južná Afrika, Austrália, Honkong, Čína, Španielsko či Holandsko. Vystúpia orchestre, zbory aj tanečné zoskupenia. Milovníkom komornej a sakrálnej hudby ulahodí Katedrálny organový festival, ktorý taktiež predstaví zahraničných účinkujúcich. Vznešené tóny organu doplní aj saxofón, spev aj recitácia.

kedy: 7. – 10. júl – 1. časť

24. – 27. júl – 2. časť

kde: rôzne miesta v meste, viac TU

Golden Age Festivalu

Zlatá éra jazzu a swingu, hudba rokov 1920 – 1949 bude leitmotívom Golden Age Festivalu. Svoje umenie predstavia napríklad nestori starého jazzu z Nemecka Blue Wonder Jazzband, jedna z najlepších kapiel tohto žánru v Maďarsku Bohém Ragtime Jazz Band, ale aj Petra Ernyei, charizmatická česká speváčka, niekdajšia členka legendárneho Originálního Pražského Synkopického Orchestra, Pražského Swingového Orchestra a mnohých ďalších štýlových telies.

Menšinové kultúrne leto

Na Kultúrnom lete a Hradných slávnostiach 2017 dostanú priestor aj menšiny žijúce na Slovensku. Charakteristická kultúra slovenských minorít sa predstaví na Menšinovom kultúrnom lete.

kedy: 8. – 13. august

kde: na Hviezdoslavovom námestí

Cigánsky bašavel

Svoju temperamentnú a živelnú kultúru predstavia aj Rómovia. Priestor dostanú 26. augusta na podujatí s napovedajúcim názvom Cigánsky bašavel. V programe sa nezabudlo ani na zahraničných Slovákov. V spolupráci s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí je pripravený kultúrny program k Pamätnému dňu zahraničných Slovákov.

kedy: 26. augusta

Rytieri na Devíne

Pre milovníkov histórie sa opäť otvoria brány hradu Devín. Počas cyklu Rytieri na Devíne sa počas júla, augusta a septembra spolu s organizátormi prenesú do obdobia 30-ročnej vojny a tureckých vpádov (2. júl), pripomenie sa obdobie antického Ríma (6. august) a september bude patriť obdobiu gotiky (3. september).

Program počas celého dňa prinesie detské rytierske hry, historický šerm, historický tanec a rytierske súboje na koňoch v podaní Tovarišstva starých bojových umení a remesiel. Pre nadšencov histórie Bratislavy je počas leta taktiež pripravená Letná škola Malé múzejné bádania (10. – 14. júl).

Medzinárodná Bratislava

Pokračovať tiež bude už spomínaný cyklus Medzinárodná Bratislava. Diváci sa môžu tešiť na Mládežnícky orchester Cascade Youth Symphony Orchestra z USA (8. júl), svoju kultúru divákom predstavia aj účinkujúci z krajiny vychádzajúceho Slnka počas Japonského dňa (2. júl), v rámci ktorého je okrem koncertov a predstavení pripravená aj ochutnávka japonskej kuchyne či čajový obrad. Svoju kultúru na Medzinárodnej Bratislave predstaví aj Indonézia (23. august).

Hudba v(š)sade

K letu patrí aj pohoda a oddych, a preto Kultúrne leto a Hradné slávnosti zahŕňa aj program, počas ktorého sa Bratislavčania a iní návštevníci majú možnosť zastaviť, pookriať a nabrať nové sily. Preto aj v roku 2017 nadviažeme na myšlienku oživenia najstaršieho parku v strednej Európe – Sadu Janka Kráľa. Tu sa uskutoční aj jeden z najväčších ťahúňov Kultúrneho leta – netradičný projekt Hudba v(š)sade, kde si pod holým nebom budú môcť návštevníci festivalu vychutnať fascinujúce tóny klasickej hudby.

Pokojné prostredie krásnej prírody a vtáčie koncerty budú sprevádzané malebnými tónmi orchestra. Predstavia sa výlučne slovenskí interpreti, profesionálne komorné zoskupenia i sólisti, začínajúci umelci i talentovaní študenti. Koncerty budú prebiehať vždy večer a vstup na nich je bezplatný. Pre návštevníkov sú okrem špičkových umelcov a šiestich „prírodných“ scén pripravené aj deky či drevené stoličky. Neformálnu stránku Kultúrneho leta podčiarkne aj udalosť Piknik v Sade.

kedy: 22. júl, 12. august, viac info TU

kde: Sad Janka Kráľa

bratislava-inline

Pre priaznivcov čoraz obľúbenejšieho letného športu začína opäť sezóna bratislavských korčuliarskych piatkov pod názvom bratislava-inline. Špeciálnu Jazdu s Kultúrnym letom môžete absolvovať 22. júla.

Kultúrne leto a Hradné slávnosti
13
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM