Maros Palesch Rôzne

Problémom je lacné víno z dovozu

BRATISLAVA - BSK, 27.06.2011. Domáci vinohradníci si zaslúžia podporu a ochranu proti dovozu lacného vína zo zahraničia. Zhodli sa na tom bratislavský župan Pavol Frešo so štátnym tajomníkom ministerstva financií Vladimírom Tvaroškom a Milanom Pavelk

šlo o prvé trojstranné rokovanie na úrade Bratislavského samosprávneho kraja k pripravovaným legislatívnym zmenám v oblasti spotrebných daní, ktoré sa majú dotknúť aj vinohradníkov.

Podľa  informácií ministerstva financií pochádza 60% produkcie vína zo zahraničia, pričom časť z nich tvoria napríklad lacné škatuľové vína. Ministerstvo financií SR je podľa Vladimíra Tvarošku pripravené finančne podporiť vinohradníkov formou časti výnosu dane z vína vo výške 40%, čo je úroveň domácej produkcie. V zahraničí existujú na podporu vinohradníctva tzv. vinárske fondy.** „Trváme na tom, že peniaze musia ísť tým, ktorí obrábajú vinice,“ **povedal Pavol Frešo.

Podľa podpredsedu kraja Iva Nesrovnala je nevyhnutné poskytnúť vinohradníkom aj podporu v rámci územného plánovania a krajinotvorby. **„Plochy vinohradov nám ubúdajú, čo narúša tradičný ráz mikroregiónov v rámci Bratislavského kraja, ale aj ekonomicky rozvojový potenciál a blahobyt,“ **vysvetlil Ivo Nesrovnal.

V súvislosti s vinohradníctvom bola vo štvrtok na župu doručená aj petícia za zachovanie vinohradníctva a vinárstva na Slovensku s viac ako 2 tisíc podpismi. Podľa člena petičného výboru Augustína Mrázika, najmä malí vinohradníci majú obavy okrem iného z nárastu administratívnych povinností spojených s novou legislatívou. Diskusia o podpore pre vinohradníkov bude pokračovať medzi zúčastnenými stranami v priebehu najbližších dní ako aj v rámci pripomienkového konania.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

vinari
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM