Tomáš Stupavský Rôzne

Problém na Predstaničnom námestí: Vodiči trolejbusov sa sťažujú na komplikované obratisko, ale aj mestskú políciu

Pred Hlavnou stanicou došlo nedávno k zmene organizácií dopravy čo výrazne ovplyvnilo taxikárov, ale aj MHD. Problémy boli najprv s obratiskom určeným pre osobné autá, teraz sú nespokojní pre zmenu vodiči trolejbusov. Zistili sme prečo?

Ilustračný obrázok k článku Problém na Predstaničnom námestí: Vodiči trolejbusov sa sťažujú na komplikované obratisko, ale aj mestskú políciu
Zdroj: Dnes24.sk

Počas posledných troch mesiacoch sme vás pravidelne informovali o zmenách, ktoré sa dejú na Námestí Franza Liszta. Či už sme sa venovali jednotlivým etapám úprav alebo poukazovali na problémy, ktoré so spomínanými opravami vznikli.

Asi najvážnejšou zmenou pred Hlavnou stanicou bola úprava organizácie dopravy. Do praxe sa to premietlo v podobe nového značenia, zúžilo sa stredové parkovisko, vznikli nové odstavné plochy pre taxíky, vozidlá MHD a v neposlednom rade sa renovovalo obratisko priamo pred budovou železnice.

Prečítajte si tiež: Obratisko pred Hlavnou stanicou má slúžiť iba na krátke zastavenie, no taxikári tam aj naďalej bez problémov parkujú

Spočiatku bol problém s taxíkmi, ktoré blokovali tento priestor čo zapríčiňovalo, že osobné automobily tu nemohli na krátko zastavovať. Onedlho sa problém s taxikármi vyriešil, no teraz vznikol nový, ktorý negatívne vplýva na pravidelnú prevádzku MHD.

Trolejbusy sa nezmestia

Ďalšie obratisko pred Hlavnou stanicou, ktoré je zároveň aj výstupište pre cestujúcich, je po novom rozdelené. Je presne určené, kde má stáť kĺbové vozidlo a kde sólo vozidlo.

„Problém nastane, ak kĺbové vozidlo zastaví na začiatku obratiska a sólo vozidlo ho musí obiehať. Je tam však málo priestoru a preto môže buď vzniknúť kolízia alebo zdržanie MHD, nemôžeme dodržiavať platné cestovné poriadky. Ak sa sólo trolejbus nezmestí pri obiehaní, vodič kĺbového trolejbusu sa musí posunúť tak, aby uvoľnil priestor pre obiehanie sólo trolejbusu, ale keď sa posunie, zasahuje do priechodu pre chodcov. Zároveň okrem trolejbusov na obratisku musia obiehať vozidlá aj kĺbové autobusy, kde nastáva doslova patová situácia – hlavne v rannej aj poobednej špičke,“ uviedol pre Bratislava24.sk vodič trolejbusu číslo 201, ktorý chcel ostať v anonymite.

Prečítajte si tiež: Konečne je všetko ako má byť: Taxíky pred Hlavnou stanicou dodržiavajú pravidlá

Ako ďalej doplnil vodič tým, že sa vyčlenilo výstupište a umiestnil sa sem aj priechod pre chodcov, kĺbový trolejbus sa nemôže posúvať dopredu nakoľko by zasahoval a stál na priechode pre chodcov, čo je v rozpore s pravidlami cestnej premávky.

Časté upozornenia od mestských policajtov

Avšak častokrát sa trolejbusy musia posunúť tak, že zasahujú do spomínaného priechodu, pretože nemajú inú možnosť. Následne sú vodiči pravidelne upozorňovaní mestskou políciou, čo taktiež môže viesť k nedodržiavaniu cestovných poriadkov.

„Aj pre vodičov trolejbusov platí zákon o cestnej premávke, teda nesmú okrem iného zastaviť a stáť na priechode pre chodcov. Na túto skutočnosť sú z našej strany vodiči upozorňovaní,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk hovorca Mestskej polície Bratislava Peter Pleva.

Problém je aj, keď musí kĺbový trolejbus ostať stáť na začiatku vyznačeného obratiska. „Je tam natoľko ostrý oblúk, že nedokážeme vytočiť bezpečne vozidlo a zastaviť tak, aby cestujúci mohli vystúpiť priamo na výstupište, ale musíme zastaviť na komunikácii. Najväčší problém to spôsobuje vozíčkárom a matkám s kočíkmi, ktorí sú vzdialení od výstupišťa a z vozidla vystupujú komplikovane,“ doplnil vodič trolejbusu.

Ako na vzniknutý problém zareaguje mesto, sme sa spýtali magistrátu. Na jeho odpoveď čakáme.

Prečítajte si tiež: Eskalátory stále nefungujú, zhnitý prístrešok ešte stojí: Pred Hlavnou stanicou ešte nie sú všetky opravy dokončené

Obratisko na Predstaničnom námestí
5
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM