Tomáš Stupavský Rôzne

Problém, na ktorý sme upozornili, sa konečne rieši: Okolie Michalskej brány dostáva nový a krajší vzhľad

Minulý týždeň sme si všimli, že jedno známe miesto v samom centre Bratislavy vyzerá naozaj hrozne a hľa magistrát sa pustil do jeho úpravy. Prejdite sa teraz Michalskou ulicou a ihneď zbadáte ten rozdiel. Konečne odtiaľ zmizli grafity a ošarpané steny.

Ilustračný obrázok k článku Problém, na ktorý sme upozornili, sa konečne rieši: Okolie Michalskej brány dostáva nový a krajší vzhľad
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Jedným z významných monumentov Bratislavy je určite aj historická pamiatka Michalská brána. Denne cez ňu a Michalskú ulicu prechádza množstvo ľudí, či domáci, ale aj zahraniční turisti. Pred pár dňami sme upozornili na fakt, že spomínané miesto je v katastrofálnom stave a určite by sa s ním malo čosi robiť. Bolo zahanbujúce, že okolie jednej zo vstupných brán do historické centra vyzeralo skutočne hrozivo.

Vidieť ste tu mohli poškodené steny, opadávajúcu omietku, znehodnotené zábradlia, pokreslené uličky, ale aj grafitmi pokrytý most, ktorým sa zo Župného námestia dostanete do predbránia Michalskej brány. Práve táto časť vyzerala najhoršie.

Mesto sa rozhýbalo

No neprešiel ani týždeň a už sa na Michalskej ulici objavili robotníci, ktorí pracujú na vynovení tejto historickej časti mesta. Magistrát asi takisto pochopil, že okolie Michalskej brány by malo vyzerať prívetivejšie.

Mesto dávnejšie vytvorilo systém pomoci pri odstraňovaní nelegálnych grafitov. Vlastníci nehnuteľností tak môžu požiadať o finančný príspevok na preplatenie nákladov, spôsobených odstraňovaním nechcených čmáraníc. Ako sme sa však dozvedeli na opravu predbránia Michalskej brány a tamojšieho mosta mesto nečerpalo peniaze z príspevku na grafity.

„Michalskú bránu, resp. Michalské podbránie, opravujeme nie z príspevku na grafity, lebo ten je určený len pre občanov, nie pre mestské budovy. Michalskú bránu opravujeme už dlhšie, ale najskôr sme potrebovali posúdenie od pamiatkárov a hneď ako sa skončili pamiatkárske práce, začali sme s odstraňovaním grafitov a úpravou omietky. Neskôr tam bude ešte natretý antigrafity náter," povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Cena za opravy nepresiahne 5 000 eur

Renovačné práce sú hradené z rozpočtu mesta, konkrétne z časti, ktorá je určená na správu a opravy mestského majetku. Cena za celé práce bude úplne vyčíslená až po ukončení prác, ale údajne nepresiahne sumu 5 000 eur.

„S úpravou spomínaného miesta sa začalo minulý týždeň, realizuje ich pre mesto zazmluvnený dodávateľ. Deje sa tak z primátorovej iniciatívy, nakoľko stav Michalskej brány bol nevyhovujúci a je to predsa vstupná brána do Starého mesta," doplnila Skokanová.

Je chvályhodné, že sa konečne mesto rozhýbalo a realizuje skrášlenie tohto miesta. Uvidíme ako dlho vydrží okolie Michalskej brány nepoškodené a nezničené.

Prečítajte si tiež: Vstupná brána do historického centra Bratislavy alebo na smetisko?

Vynovená Michalská ulica
7
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM