Samospráva

Problém bezpečnosti vo vrakunskom Pentagone nevyrieši mestská časť sama

Vrakuňa potrebuje vyriešiť problém Pentagonu, ktorý je neslávne známy dílermi drôg a zvýšenou kriminalitou. Sama na to však nestačí.

Ilustračný obrázok k článku Problém bezpečnosti vo vrakunskom Pentagone nevyrieši mestská časť sama
3
Galéria

Zvýšenie bezpečnosti je jedna z najdôležitejších tém pre Vrakuňu. Obzvlášť to platí pre okolie Pentagonu, ktorý je neslávne známy dílermi drôg a zvýšenou kriminalitou. Tento problém ale nevyrieši mestská časť sama, upozorňuje starosta Martin Kuruc.

Nutná spolupráca

„Rozhodne nie som spokojný s bezpečnostnou situáciou vo Vrakuni a obzvlášť pri Pentagone,“ uviedol starosta Vrakune Martin Kuruc. Samospráva sa snaží urobiť maximum, avšak bez spolupráce s magistrátom a so štátom to nepôjde. Napriek enormnému úsiliu našej mestskej časti ide o problém, ktorý presahuje naše sily.

Podľa starostu je situácia vo Vrakuni v porovnaní s inými mestskými časťami Bratislavy oveľa zložitejšia. Chýba dostatok mestských aj štátnych policajtov. „Vrakuňa má, žiaľ, iba jedného okrskára mestskej polície. Toto číslo je úplne alarmujúce,“ upozorňuje Martin Kuruc. Mestská časť iniciovala zvýšenie počtu kamier, v súčasnosti sú vo Vrakuni tri bezpečnostné kamery, potrebné sú minimálne tri ďalšie. Nesplnený ostal aj sľub Ministerstva vnútra, že k Pentagonu presťahuje policajnú stanicu.

Kritická situácia

„Niekoľko krát som vyzýval primátora hlavného mesta aj mestskú políciu, aby zásadným spôsobom navýšili počet mestských policajtov. Bez odozvy,“ vysvetľuje starosta Vrakune. Podľa Kuruca kritická situácia sa týka najmä dvoch vchodov na Stavbárskej ulici, kde sa vyskytuje enormná koncentrácia sociálne neprispôsobivých občanov, vrátane dílerov drog a kriminálnych delikventov. Výsledkom je strach obyvateľov a neporiadok v celom okolí.

Mestská časť Vrakuňa k téme bezpečnosti vo Vrakuni zvolala minulý rok veľký okrúhly stôl so všetkými zainteresovanými subjektami. Tiež intenzívne spolupracuje s Detským fondom SR, prevádzkuje Mixklub a Mixáčik, čo je priestor pre ohrozené deti. Vo Vrakuni pôsobí aj občianske združenie Odyseus, ktoré okrem iného pomáha pri zbere použitých striekačiek. Ročne vyzbierajú viac ako 30-tisíc použitých striekačiek.

„Pocit bezpečia pre občana je to najdôležitejšie. Toto môžeme dosiahnuť len v spolupráci s magistrátom a štátnou správou,“ dodal starosta Vrakune Martin Kuruc. „Nastal však čas konať, nielen deklarovať pomoc.“ Bratislava24.sk informovala Henrieta Dvorská z Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Vrakuňa.

Ilustračný obrázok

Pentagon
3
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM