Kultúra

Prírodovedné múzeum SNM v Bratislave má v expozícii vzácny meteorit Košice

Prírodovedné múzeum Slovenského národného múzea v Bratislave dnes získalo meteorit Košice do svojej mineralogickej expozície Zázrak prírody - Klenoty Zeme. Podľa odborníkov je to mimoriadne vzácny exponát nájdený v okolí Košíc po nezvyčajnom prírodnom úkaze v roku 2010.

Ilustračný obrázok k článku Prírodovedné múzeum SNM v Bratislave má v expozícii vzácny meteorit Košice
Zdroj: TASR

„Vzácny je preto, že vieme jeho dráhu, odkiaľ tento úlomok hmoty prišiel, poznáme jeho dynamickú históriu. Roj meteoritov sme našli vďaka medzinárodnej spolupráci. Keď padol, bolo u nás oblačno, ale 60 kilometrov (km) odtiaľ v Maďarsku to sledovali. Informácie mali aj v Česku a vďaka tomu sme zistili predpokladané územie dopadu na ploche 17,5 kilometra štvorcových, ktoré sme preskúmali. Našli sme 77 fragmentov meteoritu. Tento je najväčší a je oficiálne pomenovaný Košice,“ konštatoval na jeho slávnostnom odovzdaní múzeu Ján Svoreň z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) v Tatranskej Lomnici.

Zároveň dodal, že by bolo možné tento meteorit kúpiť za 96-tisíc eur, avšak nie je na predaj, lebo je majetkom štátu.

Juraj Tóth z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave potvrdil, že analýzou a výpočtami zistili mimozemský pôvod tohto telesa. Pred vstupom do atmosféry malo veľkosť 1,2 metra a hmotnosť 3,5 tony, na Zem letelo rýchlosťou 15 km/sekundu.

„Ľudia v okruhu niekoľko sto km videli jeho žiaru a zvuk počuli ešte v širšom okolí. Súčasnou technikou môžeme do meteoritu nazrieť a analyzovať ho. Vidíme v ňom históriu Zeme a slnečnej sústavy za štyri miliardy rokov. Je to vzácnosť, keď nájdeme meteorit. Na našom území je to šiesty prípad od 19. storočia,“ konštatoval Tóth.

„Som rád, že som sa dožil prvého pádu meteoritu na Slovensku. V 19. storočí sú evidované štyri, v minulom jeden a teraz tento, ktorý je katalogizovaný,“ prezradil Vladimír Porubčan z AÚ SAV, ktorý sa tejto vedeckej tematike profesionálne venuje od roku 1962.

Nový exponát SNM meteorit Košice má rozmery 11,8 × 10,9 × 1­0,5 centimetrov a hmotnosť 2167,4 gramu. Je najväčší z úlomkov nájdených po meteore, ktorý 28. februára 2010 o 23:24:46 stredoeurópskeho času zažiaril na nočnej oblohe nad strednou Európou s následným pádom meteoritov do okolia Košíc.

Napriek neskorej nočnej hodine množstvo ľudí na východnom Slovensku a severe Maďarska spozorovalo nezvyčajne jasný úkaz, keď v televízii bol finálový zápas olympijského turnaja v hokeji. Svetlo z bolidu (jasného meteoru) prelietajúceho atmosférou osvetlilo krajinu a bolo viditeľné aj cez okná bytov a domov sprevádzané dlhotrvajúcim viacnásobným dunením podobným hromu alebo výbuchu.

Vďaka uvedenej zahraničnej spolupráci sa slovenským astronómom podarilo lokalizovať územie pádu a po zmiznutí snehu počas niekoľkých expedícií nájsť 77 častí s celkovou hmotnosťou 4,3 kg.

Prečítajte si tiež: V Múzeu dopravy vás čaká nová výstava venovaná vývoju technického kreslenia

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM