Rôzne

Príroda sa zbláznila! Na svahoch Devínskej Kobyly rozkvitli jarné kvety

Môžu za to celodenné plusové teploty, ktoré by mali na juhu Slovenska podľa SHMÚ pretrvať do konca týždňa. Potom by malo prísť k čiastočnému ochladeniu.

Ilustračný obrázok k článku Príroda sa zbláznila! Na svahoch Devínskej Kobyly rozkvitli jarné kvety
5
Galéria
Zdroj: TASR

Teplé zimné počasie na prelome rokov prebúdza prírodu. Na západných svahoch Devínskej Kobyly rozkvitli v národnej prírodnej rezervácii hlaváčiky jarné. Že ide o chránený rastlinný druh, potvrdila botanička Darina Válková zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty.

Kvitnú aj snežienky

„Výskyt tohto druhu v januári je za bežných zimných podmienok nezvyčajný,“ uviedla botanička. „Vzhľadom na tohtoročné januárové teploty je možný,“ pripustila. Podľa Válkovej sa neprebudili len hlaváčiky. „Kvitnú aj ďalšie jarné druhy, napr. snežienky, fialky,“ informovala. Celodenné plusové teploty by mali na juhu Slovenska podľa SHMÚ pretrvať do konca týždňa, keď by malo prísť k čiastočnému ochladeniu.

Hlaváčik jarný je predstaviteľom teplomilných a suchomilných travinných ekosystémov, ktoré sa vyskytujú v najteplejších, južných oblastiach Slovenska s dostatkom slnečného žiarenia a nedostatkom zrážok. Tieto ekosystémy patria medzi veľmi ohrozené, na svahoch Devínskej Kobyly sa ich pokúšajú ochranári zachovať aj pomocou riadenej pastvy kôz. Hlaváčiky s typickými 3 až 8 centimetrov veľkými žltými kvetmi rozkvitajú bežne v marci. V minulosti sa zbierali pre liečivé účinky, inak je rastlina jedovatá.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM