Nina Táborská Samospráva

Prípravy na zelenšiu Bratislavu: Čo skrýva Františkánske námestie odhalí archeologický výskum

V súvislosti s novou výsadbou zelene na centrálnych bratislavských námestiach mesto začína s archeologickým výskumom. Najprv však treba vyrúbať staré stromy.

Ilustračný obrázok k článku Prípravy na zelenšiu Bratislavu: Čo skrýva Františkánske námestie odhalí archeologický výskum
Zdroj: Dnes24.sk

Magistrát v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy zrevitalizuje Hlavné a Františkánske námestie. Frekventované miesta sa konečne zazelenajú. Na Františkánskom námestí mesto obnoví 10 stromov – náhradnou výsadbou hrušiek ozdobných a na Hlavnom námestí pribudnú štyri nové stromy – lipy malolisté.

Práce na projekte začínajú dnes výrubom starých stromov, následne sa vo štvrtok (3. marca) začne s archeologickým výskumom.

„Pred samotnou výsadbou je potrebné spraviť archeologický výskum. Obe námestia sú totiž súčasťou Mestskej pamiatkovej rezervácie, preto je nutný,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

V súvislosti s výsadbou a obnovou zelene ho nariadil Krajský pamiatkový úrad v súlade s pamiatkovým zákonom. „Výskum potrvá asi mesiac. Predpokladáme nájdenie zvyškov starej kanalizácie a nejaké drobné keramické nálezy," povedal riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok Ivo Štassel. Po jeho skončení bude nasledovať výsadba 14 nových zdravých stromov.

Čítajte tiež: Centrálne bratislavské námestia sa zazelenajú

Stromy na Františkánskom námestí sú v zlom zdravotnom stave, dokonca majú narušenú statiku. Staré sú okolo 40 až 60 rokov. Súčasné brestovce západné budú nahradené už dospelými stromami, hruškami ozdobnými. Zabezpečiť majú ochladenie v lete a plne nahradia súčasnú vzrastlú zeleň z hľadiska tvorby mikroklímy na námestí.

Na základe posúdenia zdravotného a statického stavu stromov na Františkánskom námestí od arboristu Bratislava v novembri minulého roku urobila bezpečnostný orez 11 stromov. Ďalšou etapou je ich nahradenie. „Nová výsadba je vzhľadom na zdravotné a statické posúdenie existujúcich stromov nevyhnutná, keďže v minulosti došlo k vývratu jedného z nich. Tento strom na pohľad nevykazoval znaky poškodenia, preto si hlavné mesto objednalo zdravotné a statické posúdenie ostatných stromov. Záujmom hlavného mesta je revitalizácia námestia s cieľom vysadiť nové vzrastlé stromy," povedala vedúca magistrátneho oddelenia životného prostredia a mestskej zelene Katarína Prostejovská.

Celý projekt obnovy stromov na Františkánskom námestí a výsadba stromov na Hlavnom námestí je financovaný z 85 percent z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórska a štátneho rozpočtu SR. Projekt má byť zrealizovaný do apríla 2017.

Prečítajte si tiež: Vznikne na Františkánskom námestí oddychová zóna?

Zelené námestia
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM