Alexandra Húsková Správy

Primátora žiadajú o vypovedanie zmluvy s parkovacou spoločnosťou BPS Park. Termín má do konca mesiaca

Bratislavskí mestskí poslanci žiadajú primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala, aby do konca mesiaca vypovedal zmluvu s parkovacou spoločnosťou BPS Park. Zmluvu totiž považujú za nevýhodnú. Tržby spoločnosti BPS Park sa pohybujú na úrovni viac ako 2 miliónoch eur.

Ilustračný obrázok k článku Primátora žiadajú o vypovedanie zmluvy s parkovacou spoločnosťou BPS Park. Termín má do konca mesiaca
Zdroj: TASR

Na rokovaní mestského zastupiteľstva sa na vypovedaní zmluvy zhodli poslanci. Zmluvu totiž považujú za nevýhodnú pre hlavné mesto.

Mestské zastupiteľstvo zároveň primátora žiada pripraviť do 24. septembra návrh na riešenie zabezpečenia prevádzky dotknutého parkovania a predložil ho na rokovanie poslancov a príslušných komisií zastupiteľstva.

Zmluvu navrhli vypovedať poslanci za mestský klub Bratislava Inak, pretože je podľa nich pre Bratislavu nevýhodná. Tvrdia totiž, že hlavné mesto pre ňu prichádza o nemalé finančné prostriedky. „Spoločnosť BPS Park prenajíma parkovacie miesta tretím stranám za poplatok, ktorý výrazne prevyšuje platby, za ktoré si tieto miesta prenajíma BPS Park od hlavného mesta,“ píše sa v dôvodovej správe.

Prečítajte si aj: Poslanci navrhujú vypovedať zmluvu s parkovacou spoločnosťou. Bratislava podľa nich prichádza o státisíce eur ročne

Ročné tržby BPS-ky dosahujú výšku 2.375.968 eur

Poslanci tvrdia, že ide najmä o štátne inštitúcie napríklad na Štúrovom námestí, na Medenej ulici či na Námestí SNP, kde podľa ich slov rozdiel dosahuje približne desaťnásobok. Za 650 parkovacích miest získa Bratislava mesačne celkovo 10.289 eur, ročne 123.470 eur.

Poslanecký klub Bratislava Inak tvrdí, že za prenájom parkovacích miest má BPS Park účtovať vodičom 80 centov za hodinu, čo je za rok viac ako milión eur.

Za približne 650 parkovacích miest získa hlavné mesto spolu s miestnou časťou Staré Mesto ročne 373.470 eur. Ročné tržby BPS Park v roku 2014 mali byť podľa informácií poslaneckého klubu vo výške 2.375.968 eur.

Prečítajte si aj: Na parkovaní v Bratislave sa aj naďalej ryžuje, upozorňujú mestskí poslanci primátora

Dôvodom zmluvy bola údajne neexistencia celomestskej parkovacej politiky

Spoločnosť BPS Park tento mesiac konštatovala, že zmluva o spolupráci bola uzatvorená z iniciatívy hlavného mesta. Dôvodom malo byť to, že nemalo prijatú celomestskú parkovaciu politiku a potrebné bolo zabezpečiť prevádzkovanie jednotného systému parkovania v zóne s regulovaným parkovaním v centre Bratislavy.

Uvádzané finančné údaje pokladá za nepravdivé a skresľujúce. Miera zisku, ktorú dosahuje BPS Park, považuje spoločnosť za primeranú.

Zároveň tvrdí, že zabezpečuje celoplošný systém parkovania v zóne s dopravným obmedzením, pričom je povinná na svoje náklady zhotovovať komplexné parkovacie služby, ako sú dopravné projekty, pravidelné obnovovanie dopravného značenia či čistenie parkovacích miest a zabezpečenie úhrady formou sms platieb, parkovacími kartami alebo parkovacími automatmi.

Primátor Nesrovnal ešte pred pár týždňami uviedol, že vzťah s BPS Park samospráva rieši v rámci celkovej parkovacej politiky a v prospech mesta. Zároveň sa stotožnil s tvrdeniami o nevýhodnosti zmluvy, pripomenul však, že ju podpisoval bývalý primátor.

Polročná výpovedná lehota

Hlavné mesto v roku 2013 uzavrelo so spoločnosťou BPS Park zmluvu o spolupráci pri zabezpečení dočasnej prevádzky parkovania na častiach miestnych komunikáciách v Bratislave.

Ide o miesta na dočasné parkovanie motorových vozidiel rezidentov, návštevníkov, zásobovacích vozidiel, vozidiel úradov či vozidiel prepravujúcich osobu s ťažkým zdravotným postihnutím celkovo na 15 cestných komunikáciách.

V auguste 2013 uzavrela Bratislava s parkovacou spoločnosťou dodatok, na základe ktorého sa zmluva uzatvára na dobu neurčitú. Výpovedná lehota je však pri nej šesť mesiacov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM