Správy Samospráva

Primátor po rokovaní s poslancami trvá na absolútnom zákaze hazardu

Ivo Nesrovnal má v pláne opätovne predložiť na mestské zastupiteľstvo pôvodný návrh všeobecne záväzného nariadenia s absolútnym celoplošným zákazom herní v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Primátor po rokovaní s poslancami trvá na absolútnom zákaze hazardu
5
Galéria
Zdroj: TASR

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal chce aj po stredajšom (8.3.) rokovaní so zástupcami poslaneckých klubov opätovne predložiť na mestské zastupiteľstvo pôvodný návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) s absolútnym celoplošným zákazom umiestnenia herní v hlavnom meste. Stretnutie sa pritom skončilo nerozhodne. Traja predsedovia poslaneckých klubov boli za hlasovanie o VZN ako celku, traja ďalší predsedovia boli proti.

Celoplošný zákaz hazardu

Nesrovnal tvrdí, že od začiatku presadzuje plošný zákaz hazardu v Bratislave, tak ako to požaduje petícia, ktorú podpísalo viac ako 136-tisíc ľudí. Ako podotýka, viazaný je aj rozhodnutím mestských poslancov, ktorí na svojom januárovom zasadnutí jednomyseľne odhlasovali požiadavku, aby im predložil návrh VZN s úplným zákazom hazardu v Bratislave.

„To, že niektorí z týchto poslancov zmenili svoj názor o 180 stupňov, je ich zodpovednosťou,“ uviedlo hlavné mesto. Minulý týždeň petičný výbor zložený zo starostov bratislavských mestských častí poveril primátora, aby opätovne predložil na rokovanie poslancov pôvodný návrh VZN s absolútnym celoplošným zákazom umiestnenia.

Herne by sa tak po jeho prípadnom schválení nemohli nachádzať ani tam, kde to v súčasnosti povoľuje novela zákona o hazardných hrách. Hazard by zmizol z hotelov, reštaurácií, obchodov, pohostinstiev, bytových domov či kultúrnych domov.

Podľa mesta iba poslanci môžu pozmeňovacím návrhom vyňať časť objektov z plošného zákazu hazardu. „Iný politický ani právny postup nie je možný,“ konštatuje samospráva. Nesrovnal pritom minulý týždeň uviedol, že je ochotný uvažovať o tom, že hlasovanie o návrhu VZN o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste rozdelí a umožní tak poslancom rozhodnúť, z akých budov má hazard zmiznúť. Podmienil to však oficiálnou požiadavkou, ktorá musí prísť zo strany predsedov poslaneckých klubov, mestskej finančnej komisie a petičného výboru.

Hazard a herne
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM