Tomáš Stupavský Rôzne

Primátor ocenil štyroch aktívnych bratislavských seniorov

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal dnes ocenil štyroch seniorov, ktorí sa aj na dôchodku aktívne angažujú vo verejnom živote alebo nezištne pomáhajú iným napríklad odovzdávaním svojich skúseností.

Ilustračný obrázok k článku Primátor ocenil štyroch aktívnych bratislavských seniorov
Zdroj: Dnes24.sk

V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca na slávnosti Kytica pozdravov udelil trom ženám a jednému mužovi ocenenie Senior roka 2015. Spolu s diplomom dostali ocenení aj krištáľovú kocku, na ktorej boli vygravírované dominanty hlavného mesta, informovala Monika Voleková z oddelenia komunikácie a marketingu hlavného mesta.

Ocenení seniori

Jednou z ocenených je pedagogička Zuzana Marková, ktorá ostala činorodou aj v seniorskom veku. Je aktívna v Rade seniorov, spolupracuje s miestnym úradom v Dúbravke i dennými centrami. Ocenenie dostala za plnenie úloh z programu aktívneho starnutia s dôrazom na celoživotné vzdelávanie a rozvoj kurzov počítačovej gramotnosti i za jej talent pri organizovaní kultúrnych, spoločenských a športových aktivít.

Terézia Sokolová, ďalšia z ocenených, zase 30 rokov pracovala ako vychovávateľka v detských jasliach. Je spoluzakladateľkou krúžku jogy, ktorú aj predcvičuje, krúžku šikovných rúk i debatného krúžku. Zabezpečuje tiež výdaj stravy pre seniorov z Trnávky a organizuje výlety na športové či kultúrne podujatia.

Ocenenie získala aj dlhoročná členka Slovenského Červeného kríža Eva Weissová, ktorá je propagátorkou darcovstva krvi a angažovala sa i v združení zdravotne postihnutých. Dnes pracuje v Jednote dôchodcov Slovenska, ktorú zastupuje v Rade seniorov Bratislavy.

Weissová je tiež dlhoročnou členkou volebných komisií, vystupuje vo folklórnom pásme Petržalská svadba a vedie zmierovaciu komisiu lesného spoločenstva v Záhorskej Bystrici. Aj v zrelom veku si stále dopĺňa vedomosti, študuje na Univerzite tretieho veku a na kurzoch si zvyšuje svoju počítačovú gramotnosť.

Jediným mužom medzi ocenenými je Anton Hulman, ktorý pracoval v stavebnom podniku a svoje schopnosti preukázal i pri príprave a realizácii diaľničných stavieb na Slovensku. Dnes aktívne spolupracuje pri činnosti Denného centra seniorov na Stromovej ulici aj Základnej organizácie Jednoty dôchodcov. Založil tiež klub seniorov a svoj čas venuje i občianskemu združeniu Naše Kramáre.

Oceňuje aj Úrad vlády

„Ocenili sme inšpiratívne osobnosti. Ľudí, ktorí nielen počas aktívneho života, ale aj na dôchodku vstupujú do verejného života, pomáhajú pri organizovaní kultúrnych, spoločenských, vzdelávacích a športových akcií či motivujú ľudí k dobrovoľníctvu,“ povedal primátor. Osobnosti z radov bratislavských seniorov vybrala komisia magistrátu začiatkom októbra z niekoľkých desiatok nominácií.

Už tradične oceňuje pamätným listom jedného bratislavského seniora aj Úrad vlády Slovenskej republiky. Tento rok ocenenie získala Valéria Balúchová za svoju dlhoročnú prácu v prospech bratislavských seniorov v Jednote dôchodcov Slovenska.

Pre účastníkov a ich blízkych dnes v paláci pripravila Základná umelecká škola na Istrijskej ulici v Devínskej Novej Vsi aj kultúrny program. Podujatie Kytica pozdravov je súčasťou tohtoročného Seniorfestu, ktorý trvá v hlavnom meste počas celého októbra.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Je nutné zvýšiť daň z nehnuteľnosti. Pre Bratislavčanov to bude znamenať, že si dajú o jednu kávu menej, tvrdí Ivo Nesrovnal

Zdroj foto: Bratislava.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM