Maros Palesch Rôzne

Primátor nepodpíše nominácie

Uznesenie, ktoré prijali bratislavskí poslanci 3. mraca v súvislosti s personálnymi zmenami v obchodných spoločnostiach s majetkovou účasťou hlavného mesta, primátor Ftáčnik nepodpíše v zákonnej lehote. Pozastaví tak jeho vykonanie.

Poslanci môžu prelomiť toto veto na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. O tomto kroku primátor dnes, 10. marca, informoval mestskú radu. Využije svoju zákonnú kompetenciu a nepodpíše uznesenie, ktoré je podľa neho nevýhodné pre samosprávu.

Hovorca uviedol, že ide najmä o fakt, že v dozorných radách obchodných spoločností Dopravný podnik Bratislava (DPB), Metro Bratislava, Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) majú mať zastúpenie výlučne nominanti pravicových politických strán v MsZ. Najvypuklejšie je to v prípade BVS, kde na základe uznesenia má mať dozorná rada výlučne pravicové stranícke obsadenie.

Podľa Ftáčnika je nevyhnutné, aby zloženie zohľadňovalo dostatočnú pluralitu a princíp čisto straníckych nominácií by mal byť minulosťou. Primátor má záujem, aby nadchádzajúce zastupiteľstvo rozhodlo o zložení nielen dozorných rád, ale aj výkonných orgánov, predstavenstiev spoločností a verejnosť mala istotu, že samospráva nominovala do organizácii nielen straníckych, politických nominantov, ale aj zástupcov odbornej verejnosti.

„Takýto princíp obsadzovania orgánov v mestských organizáciách prezentoval v predvolebnom období nielen primátor Ftáčnik, ale taktiež strany, ktoré získali dôveru voličov a dnes sú zastúpené v bratislavskom mestskom zastupiteľstve,“ uzavrel Andrassy.

Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ivo Nesrovnal v reakcii za pravicové strany v MsZ uviedol, že nechápe prečo primátor nepodpíše uznesenie, či mu prekáža občianska kontrola, zverejňovanie faktúr týchto podnikov. Na margo obsadenia dozorných rád uviedol, že v radách Dopravného podniku je Martin Borguľa (Smer-SD), v Metre Bratislava – Peter Hanulík (Smer-SD), v BVS – nezávislá poslankyňa a starostka mestskej časti Čunovo Gabriela Ferenčáková a v dorzornej rade OLO – poslanec Ján Budaj. „Smer-SD by chcel viac vplyvu,“ mieni Nesrovnal.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM