Tomáš Stupavský Samospráva

Primátor Malaciek bude poberať plat vo výške 2700 eur

Primátor Malaciek Juraj Říha (nezávislý) bude zarábať 2700 eur mesačne. Výšku platu primátora v utorok (27.1.) večer schválili poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Malackách.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Malaciek bude poberať plat vo výške 2700 eur
Zdroj: TASR

V diskusii k platu navrhli viacerí poslanci zachovať základný plat, ktorý primátorovi Malaciek patrí podľa zákona vo výške 2085 eur. Poslanci Jozef Mračna (Smer-SD) i Marian Novota (nezávislý) Jurajovi Říhovi pripomenuli, že pred štyrmi rokmi ešte ako poslanec navrhoval v prípade platu pre predchádzajúceho primátora Jozefa Ondrejku princíp „začať od základného platu a navyšovať až na základe toho, čo urobí a dosiahne“.

„Ak si tento princíp sám presadzoval v prípade primátora, ktorý už mal tri volebné obdobia a aj nejaké úspechy za sebou, sám by si tento princíp mal prijať,“ povedal Mračna.

Samotný Ondrejka sa vyjadril, že by plat primátora nemal byť na dolnej hranici. Navrhol, aby nebol menší ako doterajší príjem Říhu, ktorý pracoval na ministerstve financií, kde viedol oddelenie zaoberajúce sa daňovou politikou miest a obcí v SR. Vyzval preto, aby zástupca primátora po konzultácii s Říhom predniesol konkrétnu sumu. Říha to však odmietol. „Nebudem si predsa sám navrhovať plat,“ ohradil sa s tým, že bude rešpektovať akékoľvek rozhodnutie zastupiteľstva.

Za bolo 12 poslancov

Nezávislý poslanec Daniel Masarovič v diskusii pripomenul, že výška platu primátora odráža to, ako si zastupiteľstvo váži jeho prácu. Prihovoril sa za kompromis medzi základným a najvyšším možným platom. „Mal by tam byť priestor na zvyšovanie naviazaný na výkon,“ konštatoval.

Viacerí poslanci sa potom zhodli na návrhu na určenie platu vo výške 2700 eur. Návrh zastupiteľstvo schválilo, podporilo ho 12 z 18 poslancov.

Říhovým platom sa malo už v decembri 2014 po novembrových komunálnych voľbách zaoberať ustanovujúce MsZ. Na jeho žiadosť však tento bod presunuli na utorkové zasadnutie s tým, že Říha dostával od nástupu iba základný plat, ktorý je tvorený súčinom priemernej mzdy v národnom hospodárstve s násobkom určeným na základe počtu obyvateľov.

Základný plat v tomto prípade dosahuje 2085 eur. Rozhodnutím zastupiteľstva však môže byť základný plat navýšený až o 70 percent, v tomto konkrétnom prípade až na sumu 3545 eur.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM