Správy

Primátor je ochotný uvažovať o rozdelení hlasovania o hazarde

Primátor chce opätovne mestským poslancom predložiť návrh VZN s celoplošným zákazom herní na území Bratislavy s výnimkou stávkových hier, ktoré sú vyňaté zo zákona.

Ilustračný obrázok k článku Primátor je ochotný uvažovať o rozdelení hlasovania o hazarde
5
Galéria
Zdroj: TASR

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal je ochotný uvažovať o tom, že hlasovanie o návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste rozdelí a umožní tak poslancom rozhodnúť, z akých budov má hazard zmiznúť.

Rozdelenie hlasovania

Podmieňuje to však oficiálnou požiadavkou, ktorá musí prísť zo strany predsedov poslaneckých klubov, mestskej finančnej komisie a petičného výboru. Zatiaľ sa tak nestalo a postupujem tak, že nerozdelím to hlasovanie,“ povedal Nesrovnal.

Primátor tak chce opätovne mestským poslancom predložiť návrh VZN s celoplošným zákazom herní na území Bratislavy s výnimkou stávkových hier, ktoré sú vyňaté zo zákona. Herne by sa tak po jeho prípadnom schválení nemohli nachádzať ani tam, kde to v súčasnosti povoľuje novela zákona o hazardných hrách. Hazard by tak zmizol z hotelov, reštaurácií, obchodov, pohostinstiev, bytových domov či kultúrnych domov.

„Konám na základe mandátu petičného výboru, zastupujúceho vyše 136-tisíc Bratislavčanov, ktorí chcú absolútny zákaz, tak ako to umožňuje zákon. Druhým mojím mandátom je januárové rozhodnutie mestského zastupiteľstva, kde 39 prítomných poslancov ma požiadalo o to isté, aby som predložil úplný zákaz bez diferenciácie,“ priblížil primátor.

Prísna regulácia

Mestskí poslanci, ktorí za absolútny zákaz hazardu v hlavnom meste vo februári nehlasovali, alebo sa zdržali, chcú, aby primátor predložil návrh VZN v nezmenenom znení. Tým podľa nich vyhovie požiadavke občanov, ktorí podpísali petíciu, a aj požiadavke petičného výboru.

„Upraviť musí len znenie uznesenia k VZN tak, aby bolo rozdelené do štyroch samostatných bodov,“ tvrdia títo poslanci. Presadzujú prísnu reguláciu namiesto celoplošného zákazu hazardu. Herne by podľa nich mohli ostať napríklad v hoteloch, penziónoch či obchodoch. Zmiznúť naopak z bytových domov a kultúrnych centier.

Celoplošný zákaz herní

Poslanec Juraj Káčer upozorňuje, že ak sa nezakáže hazard vo všetkých typoch budov a ponechá sa čo i len v jednej kategórii, môže to spôsobiť presun herní do iných budov. Široko definované kategórie umožnila podľa neho novela zákona o hazardných hrách.

„Zákon, tak ako bol novelizovaný, nám reálnu reguláciu neumožňuje a rozhodnutie o počte herní zostane úplne v rukách súčasných prevádzkovateľov herní. Ktorým, mimochodom, stačí iba čestné prehlásenie, že herňa sa nachádza v jednej z kategórií, ktoré umožňuje zákon,“ uvádza vo svojom blogu.

V rozdelení hlasovania tak ani teraz nevidí zmysel. Poslanec Ján Budaj povedal, že jeho poslanecký klub nezmení názor a opätovne bude hlasovať za celoplošný zákaz herní v Bratislave. Ako predseda mestskej finančnej komisie zatiaľ neeviduje požiadavku, aby sa hlasovanie o hazarde rozdelilo.

Absolútny zákaz umiestnenia herní na území Bratislavy februárovým mestským zastupiteľstvom neprešiel, keď zo 41 prítomných poslancov hlasovalo za zákaz hazardu 24, nehlasovali 12 a piati sa zdržali. Primátor Nesrovnal chce, aby o VZN mestskí poslanci opätovne rokovali a hlasovali.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM