Tomáš Stupavský Rôzne

Priestor pred Hlavnou stanicou už zdobí opravený chodník, ale aj nanovo natreté zábradlia

V polovici júna sa mesto konečne rozhýbalo a zahájilo rozsiahlu prestavbu Predstaničného námestia. Všetky úpravy budú prebiehať v troch fázach počas celého leta. Boli sme sa pozrieť, čo všetko sa už pred Hlavnou stanicou stihlo opraviť a aké revitalizačné práce práve teraz prebiehajú.

Ilustračný obrázok k článku Priestor pred Hlavnou stanicou už zdobí opravený chodník, ale aj nanovo natreté zábradlia
Zdroj: Dnes24.sk

Magistrát mesta Bratislava vynaložil na prestavbu priestoru pred Hlavnou stanicou celkovo 220-tisíc eur. Stavebné práce budú prebiehať počas celého leta a ich ukončenie je naplánované na koniec augusta. Mesto pripúšťa, že niektoré úpravy sa budú možno dolaďovať aj začiatkom septembra.

Ako bolo spomenuté revitalizácia bude prebiehať v troch fázach. V súčasnosti sa finišuje s prvou etapou a prechádza sa na druhú. Preto sme sa boli pozrieť, čo sa v okolí Hlavnej stanice zmenilo.

Nový asfalt dostali aj iné ostrovčeky a nástupištia

Asi najpozitívnejšou zmenou je, že bol upravený povrch chodníku na Predstaničnom námestí. Ľuďom, ktorí prídu na stanicu autobusom sa po novom asfalte bez dier a prasklín určite lepšie kráča alebo ťahá kufre.

Ďalej boli očistené zhrdzavené zábradlia a následne dostali nový náter. Rovnako sa nanovo natreli aj pouličné lampy, či smetné koše. Do mobilných kvetináčov boli vysadené kvety a rôzne rastliny a revitalizované boli aj iné zelené plochy. Napríklad popri chodníkoch na Hlavnú stanicu.

Nový asfalt dostali aj iné nástupištia a ostrovčeky. V súčasnosti sa pracuje na úprave povrchu nástupišťa, kde majú začiatočnú zastávku autobusy číslo 61 alebo X13 (viď fotogaléria).

V druhej fáze sa bude pracovať na oprave ciest. Najdlhšia a najnáročnejšia bude tretia fáza. V nej je naplánované zúženie miestneho parkoviska a nová organizácia dopravy, to znamená presun taxíkov smerom nadol od stanice. Odstavná plocha pred stanicou tak bude slúžiť iba na krátkodobé vystupovanie a nastupovanie, tak ako to poznáme zo všetkých letísk.

Počíta sa aj s opravou eskalátorov, ďalej s presunutím lavičiek a stánkov, ktoré sa nachádzajú priamo pred vstupom do budovy Hlavnej stanice, vďaka čomu by mal nový predstaničný priestor vyzerať oveľa krajšie. Dôležitou časťou všetkých prác bude aj dokončenie úprav električkovej tra­te.

Prečítajte si tiež: Tak sme sa konečne dočkali! Mesto začalo upravovať katastrofálny priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou

Predstaničné námestie
14
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM