Nina Táborská Rôzne

Prieskum dopravného podniku: Na čo sa sťažujú cestujúci bratislavskou verejnou dopravou?

Dopravný podnik Bratislava vykonal ešte v minulom roku anonymný online prieskum zameraný na spokojnosť cestujúcej verejnosti s MHD v Bratislave. Ľudia podľa neho pozitívne vnímajú modernizáciu vozoparku, stále je podľa nich ale čo zlepšovať.

Ilustračný obrázok k článku Prieskum dopravného podniku: Na čo sa sťažujú cestujúci bratislavskou verejnou dopravou?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Cestujúci mohli vyjadriť svoj názor na portáloch alebo aj v predajniach DPB prostredníctvom krátkeho dotazníka. Celkovo sa zapojilo 3607 ľudí. „Vzhľadom k tomu, že každý týždeň pribúdali stovky odpovedí, rozhodli sme sa prieskum predĺžiť, aby sme získali čo najobjektívnejší výsledok,“ informovala nás Zuzana Vachová z Dopravného podniku Bratislava.

Verejnú dopravu dnes využíva denne 66 percent opýtaných, zatiaľ čo 15,5 percenta jazdí MHD len počas pracovných dní. Zvyšok ju využíva nepravidelne či zriedka.

Prieskum ukázal, že ľudia nie sú spokojní s cenou lístkov, zdá sa im privysoká, a tiež s preplnenosťou autobusov. Čo sa týka kvality dopravy, podľa respondentov existuje priestor na zlepšenie v každej oblasti. „Vo všeobecnosti sú ľudia spokojní s dostupnosťou zastávok a bezpečnosťou cestovania počas dňa, taktiež sú spokojní s prístupom vodičov. Negatívne reakcie sú väčšinou vyvolané preplnenosťou vozidiel a cenou cestovných lístkov,“ uviedla Vachová.

V prípade cestujúcich využívajúcich MHD každý deň, korešpondujú odpovede do veľkej miery s celkovým obrazom. „Aj oni vnímajú preplnenosť vozidiel ako najväčší problém verejnej dopravy v Bratislave,“ dodala.

Problémami, na ktoré tiež ľudia poukázali je vandalizmus a prítomnosť bezdomovcov v MHD.

Respondenti sa vyjadri tiež k otázke, aký dopravný prostriedok najviac využívajú. Prieskum ukázal, že najviac ľudí cestuje autobusmi (58 percent), potom nasledujú električky (37 percent) a vyše 36 percent potrebuje prestupovať, a preto typy dopravných prostriedkov kombinuje.

Ak by si ale cestujúci mali vybrať, ktorý dopravný prostriedok by najčastejšie využívali až 52,7 percent respondentov by zvolilo električky. Viac ako štvrtina by radšej cestovala autobusmi. „Prekvapivo len 8,3 percent ľudí uprednostňuje trolejbusy,“ informovala Vachová.

najčastejšie (36 percent) ľudia siahnu po 90-dňovom predplatenom cestovnom lístku, potom nasledujú základné jednorazové cestovné lístky a 30-dňové električenky. SMS lístky využíva podľa prieskumu 9,4 percenta respondentov.

Respondenti tiež spomenuli niektoré pozitívne aspekty systému verejnej dopravy v Bratislave. Zdôraznili nedávnu modernizáciu, celkové zlepšenie prístupu vodičov a pracovníkov alebo študentské zľavy. Stále je však podľa nich čo zlepšovať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM