Nina Táborská Rôzne

Priekopníci zásobovania nákladnými bicyklami: Bratislavský cyklokuriér Švihaj Šuhaj získava obdiv aj za hranicami

Mestská logistika sa stáva v posledných rokoch kľúčovou témou mestských architektov a dopravných inžinierov. Centrum Bratislavy sa potýka počas zásobovania pešej zóny s nadmerným hlukom, znečisťovaním ovzdušia, narúšaním povrchov ciest a chodníkov, ako aj ohrozovaním chodcov nákladnými automobilmi.

Ilustračný obrázok k článku Priekopníci zásobovania nákladnými bicyklami: Bratislavský cyklokuriér Švihaj Šuhaj získava obdiv aj za hranicami
Zdroj: Dnes24.sk

Počas víkendu sa konal v holandskom Nijmegene 4. ročník medzinárodného festivalu nákladných bicyklov a súčasne 2. ročník medzinárodnej konferencie o využití nákladných bicyklov (Cargo Bikes). Za Slovensko sa konferencie zúčastnila bratislavská spoločnosť Cyklokuriér Švihaj Šuhaj, ktorá je v súčasnosti jediným zástupcom Slovenska v združení The European Cycle Logistics Federation.

Ako Bratislava24.sk informoval Josef Ošlejšek, zástupca spoločnosti Švihaj Šuhaj, na konferencii sa pravidelne zúčastňujú zástupcovia mestských samospráv, odborníci z viacerých univerzít a spoločností s praktickými skúsenosťami v oblasti mestskej logistiky z celého sveta. „Účastníci konferencie sa na základe doterajších štúdií a praktických skúseností zhodli, že 50 percent prepráv automobilmi je možné nahradiť bicyklami alebo nákladnými bicyklami. V oblasti prepravy tovaru je to minimálne 25 percent prepráv,“ uviedol Ošlejšek.

Súčasťou konferencie bola aj séria workshopov, kde odborníci z celého sveta zdieľali svoje štúdie a praktické skúsenosti v oblasti mestskej logistiky.

Pozitívny ohlas odbornej verejnosti na konferencii získal slovenský projekt zásobovania historického centra Bratislavy nákladnými bicyklami, ktorý v súčasnosti patrí k priekopníkom v tejto oblasti.

„Za uvedený projekt získala spoločnosť Cyklokuriér Švihaj Šuhaj koncom marca tohto roku aj ocenenie Zelená firma roka 2014 na Via Bona Slovakia,“ dodal Josef Ošlejšek.

Šuhaji nám prezradili, že postupne im pribúdajú nové bicykle. „Stále testujeme, čo je najlepšie. Od tohto víkendu máme super reakcie na naše zásobovanie pešej zóny v Bratislave. Určite sme tam boli v tomto okamihu úplne najďalej zo všetkých firiem, ktoré sa tomu venujú a boli na konferencii,“ neskrývali radosť Šuhaji.

Od januára spustil Švihaj Šuhaj aj donášku jedla na bicykli pre vybrané bratislavské reštaurácie, ako napríklad Moshi Moshi, Bigger, Refresh a mnohé ďalšie.

Zdroj foto: Švihaj Šuhaj

Súvisiace články:

„Sneh na cestách alebo dopravné zápchy? Nezastaví ich nič. "Švihom“ doručia zásielku tam, kam treba":http://bratislava.dnes24.sk/…treba-196240

Jedlo už nemusí čakať v dopravnej zápche. Príde k vám na bicykli vďaka novej službe Švihaj Šuhaj

Svetový deň pošty: Viete, aké sú alternatívne doručenia zásielok v hlavnom meste?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM