Tomáš Stupavský Kultúra

Prídte sa do Dúbravky pokochať výstavou Slovákov žijúcich v srbskej obci Kovačica

Pod názvom Insitná Kovačica je v galérii Villa Rustica v bratislavskej Dúbravke sprístupnená výstava z tvorby Slovákov žijúcich v srbskej obci Kovačica, ktorá je považovaná za svetové centrum insitného umenia.

Ilustračný obrázok k článku Prídte sa do Dúbravky pokochať výstavou Slovákov žijúcich v srbskej obci Kovačica
Zdroj: TASR

Ľudia pri zbere úrody a inej práci, podoby zasneženej dediny, kvety, kone, kohúty, kozy, bažanty, zajace a iné zvieratá sú hlavnou tematikou na pestrofarebných obrazoch.

Namaľovali ich Zuzana Vereská, Anna Kňazovicová, Eva Husariková, Pavol Hajko, Janko Širka. Vo výbere sú aj diela Jána Husárika z dlhoročného cyklu Smäd i obrazy maliarov zo susednej obce Padina od Anny Kotvašovej, Jána Bačúra či Martina Papa. Výber 36 obrazov dopĺňa maľovaná tekvica.

Kovačicu založili slovenskí evanjelickí vysťahovalci v roku 1802 a odvtedy až do súčasnosti si jej obyvatelia i v susednej obci Padina zachovali slovenský jazyk. Kovačická insita je významným umením našich zahraničných krajanov. Tí ako sedliaci a bez odborného vzdelávania vošli do svetových dejín výtvarného umenia už v 50. rokoch minulého storočia.

Jeho históriu začali písať Martin Paluška (1913–1983), Michal Bíreš (1912–1981) a Ján Sokol (1909–1982), ktorí v roku 1951 založili maliarsku sekciu pri kultúrnom spolku Pokrok v Kovačici. Slávu tejto insite priniesli Martin Jonáš (1924–1996) a Zuzana Chalupová (1925–2001). Diela týchto umelcov boli prvé, ktoré spoznali v mnohých krajinách a dostali sa do súkromných zbierok najvýznamnejších svetových osobností kultúry, športu, politiky, reprezentovali UNICEF a ďalšie svetové organizácie.

Výstava v kultúrnom dome je predajná a potrvá do 15. marca.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM