Samospráva

Príde Bratislava kvôli poplatku za rozvoj o miliónové investície do infraštruktúry?

Aktivisti z Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja v stredu (2. 11.) na tlačovej konferencii upozornili na nedostatky zákona o poplatku za rozvoj.

Ilustračný obrázok k článku Príde Bratislava kvôli poplatku za rozvoj o miliónové investície do infraštruktúry?
Zdroj: Corwin

Podľa aktivistov zákon bol prijatý bez celospoločenskej diskusie a hrozí, že Bratislava môže prísť o desiatky miliónov eur.

Poplatok za rozvoj

Riaditeľ Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja Miroslav Dragun upozornil na možné riziká v súvislosti duplicitnej platby stavebníkov formou zákonom určeného poplatku a formou vyvolaných investícií.

„S ohľadom na obsah a formu zákona o poplatku za rozvoj možno konštatovať, že v mestách a obciach, v ktorých bude zavedený do praxe poplatok za rozvoj, by už samospráva nemala žiadať od stavebníkov ďalšie investície vyvolané ich stavebným zámerom, či už v územnom alebo stavebnom konaní resp. mimo konania podľa stavebného zákona, pričom tento poplatok by ich mal v plnom rozsahu nahradiť,“ povedal riaditeľ IRBK Miroslav Dragun.

Rozdelenie financií

V rámci tlačovej konferencie riaditeľ Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja Miroslav Dragun upozornil na nedostatky týkajúce aj zmeny štatútu hlavného mesta. Rozdelenie financií formou 68:32 v prospech mestských častí sa javí pre hlavné mesta zjavne nevýhodné a preto by ho podľa IRBK primátor nemal podpísať.

„Je nepochopiteľné, že väčšinu finančných prostriedkov majú dostať mestské časti aj keď najväčšia záťaž je na cestnú infraštruktúru v danej oblasti. Primátor spolu so starostami by mali hľadať spoločné riešenie, aby financie, ktoré budú získané pre Bratislavčanov boli využité v území, kde sa stavba realizuje,“ konštatuje Dragun.

Riaditeľ Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja dnes taktiež požiadal dnes všetkých poslancov NR SR, aby v rámci novely zákona posunuli účinnosť všeobecno záväzných nariadení obce týkajúcich sa poplatku na 1. január 2018 a spoločne pripravili komplexnú novelu zákona, tak aby bola celospoločensky akceptovaná.

Stavebné projekty Bratislava
14
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM