Rôzne Správy

Príbehy cintorínov: Bratislavské krematórium je klenotom. Spája človeka s prírodou

Bratislavské krematórium je vynikajúcim dielom slovenskej architektúry. Prírodu, z ktorej pochádzame, tu cítiť všade.

Ilustračný obrázok k článku Príbehy cintorínov: Bratislavské krematórium je klenotom. Spája človeka s prírodou
8
Galéria
Zdroj: internet

Urnový háj v Bratislave – Lamači možno považovať za jeden z najkrajších čo sa týka tvorby pohrebísk v minulom storočí. Objekt krematória postavili v roku 1968 podľa návrhu architekta Ferdinanda Milučkého. Autor bol predstaviteľom neskorej moderny.

Môžu nám ho závidieť aj v Škandinávii

Areál krematória by sme mohli prirovnať k škandinávskej architektúre – kladie dôraz na prepojenie človeka s prírodou. Pôsobivé sú najmä veľké presklenné steny obradnej miestnosti, cez ktoré pri smútočnom obrade presvitá svetlo a prepája sa interiér s exteriérom. To navodzuje pocit dávnej a večnej spätosti s prírodou.

Od začiatku prevádzky krematória v roku 1969 tam bolo spopolnených viac ako 104-tisíc zosnulých. V parku v okolí obradnej budovy sa nachádza približne 11-tisíc urnových miest.

Urnový háj je miestom posledného odpočinku hercov Samuela Adamčíka, Andreja Bagara, Paľa Bielika známeho z úlohy Jánošíka, Františka Dibarboru či Martina Gregora.

Miesto posledného odpočinku tam našiel aj významný grafik a ilustrátor Albín Brunovský, ktorý bol hlavným predstaviteľom fantazijného realizmu druhej polovice 20. storočia. Ilustroval množstvo kníh pre deti a mládež. Z politikov tu majú hrobové miesto Vladimír Clementis, Ladislav Novomeský aj Karol Šmidke.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM