KAW Rôzne Správy

Pri zbere plodov na tradičný ríbezliak sa vinári narobia. Výsledok však stojí za to

Ak ste si na hodoch dali pohárik kvalitného ríbezľového vínka, urobili ste dobre. Okrem lahodnej chuti obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok.

Ilustračný obrázok k článku Pri zbere plodov na tradičný ríbezliak sa vinári narobia. Výsledok však stojí za to
Zdroj: Dnes24.sk

V čase hodov a vinobraní si častejšie než inokedy pripomíname starú pravdu, že víno je v malých množstvách liekom. O tom ríbezľovom to platí dvojnásobne.

Pri zbere býva horúco

Ríbezliak patrí medzi najobľúbenejšie a najrozšírenejšie ovocné vína. Málokto však vie, že zber ríbezlí je fyzicky náročnejší ako zber hrozna, pretože prebieha v najhorúcejších mesiacoch roka. Kým sa oberú malé červené plody, z ktorých vykvasí víno, zberači sa poriadne zapotia.

Najvhodnejšie červené odrody ríbezlí sú v našich končinách Devínska veľkoplodá, Holandská červená, Fayova úrodná a Vierlanderská skorá. Víno z nich má príjemnú lahodnú chuť. V ponuke je aj barikovaný ríbezliak vysokej kvality.

Čítajte aj: Jedinečné archívne snímky: Takto vyzerala oberačka hrozna v družstevných vinohradoch v 1950

Najzdravšie sú čierne

Čierne ríbezle sú z bobuľového ovocia najvýživnejšie. Ich plody obsahujú kálium, kalcium, fosfor, a najmä vitamín C. Zvlášť kvalitné a liečivé je práve preto víno z čiernych ríbezlí.

Vyrába sa najmä z odrôd Goliáš, Leeova čierna, Neapolská čierna a Boskoopská čierna. Chuťovo nenapodobiteľné je aj víno z bielych ríbezlí.

Keď sa povie Devín

Niet pochýb, že slovenskou mekkou ríbezľového vína je Devín. Pripíjalo sa tu s ním už koncom 19. storočia a tradícia výroby moku z červených bobulí trvá dodnes.

Ríbezle v Devíne vysadili vo veľkom vtedy, keď koncom 19. storočia choroba viniča ničila hektáre viníc v celej Európe. Tajomstvo tradičného devínskeho vína tkvie v špecifickom pomere čiernych a červených ríbezlí. Menej známe je víno z čisto bielych ríbezlí Zlatý Sv. Urban, ktoré má prekrásnu jantárovú farbu.

Okrem polosladkých ríbezliakov ako je Devínske ríbezľové víno ružové a Devínske ríbezľové víno čierne nájdete v ponuke aj víno suché, vyrobené čisto z čiernych ríbezlí Čierny Sv. Urban.

Čítajte aj: OBRAZOM: Dúbravské hody hýria farbami, krojmi, zábavou aj vôňou dobrého jedla

Víno Devín
6
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM