Samospráva

Pri teplote vyše 10 stupňov pod nulou postavia pre bezdomovcov stany

Pre nízke teploty hlavné mesto stále monitoruje situáciu s ľuďmi bez domova. Vedenie Bratislavy tvrdí, že v prípade potreby je pripravené postaviť pre bezdomovcov stanový tábor či so železnicami dohodnúť otvorenie čakární.

Ilustračný obrázok k článku Pri teplote vyše 10 stupňov pod nulou postavia pre bezdomovcov stany

„Predpovede počasia hlásia na prichádzajúci týždeň mrazivé teploty. V Bratislave by nemala byť situácia až taká kritická, napriek tomu nechceme nič podceniť,“ vraví primátor Ivo Nesrovnal. V piatok (15.1.) sa preto uskutočnilo koordinačné stretnutie zástupcov mesta s organizáciami, ktoré s ľuďmi bez domova pracujú.

Primátor tvrdí, že už komunikoval tiež s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom kvôli pomoci pri zriaďovaní stanového tábora, aký v Bratislave vytvorili i v roku 2012. „Ministerstvo je pripravené mestu pomôcť,“ dodal Nesrovnal.

Magistrát prevádzkuje nocľaháreň Mea Culpa na Hradskej ulici s kapacitou 36 lôžok, no tú podľa samosprávy vedia operatívne navýšiť na 45 lôžok a predĺžiť i prevádzkové hodiny.

Kapacity nocľahární sa dajú navýšiť

Kapacity zariadenia z 200 na 270 až 280 lôžok je tiež podľa mesta schopná rozšíriť aj Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul. V kritickej situácii sa ešte dajú kapacity navyšovať o prístelky, spacie vaky či stoličky, pripomína mesto.

„V prípade, že by nestačili ani navýšené kapacity, alebo by teplota dlhodobo klesla pod mínus desať stupňov Celzia, mesto je pripravené zriadiť stanové mestečko,“ tvrdí samospráva.

Nesrovnal povedal, že už s prosbou o spoluprácu oslovil aj vedenie Železníc Slovenskej republiky. „Veľmi by totiž pomohlo, ak by boli železničné stanice a čakárne dočasne otvorené aj pre ľudí bez domova,“ dodal.

Neziskové organizácie a občianske združenia tiež podľa mesta pomôžu s terénnou prácou, vyhľadávaním ľudí bez domova či ich prípadným zvážaním do zriadených nocľahární a denných stacionárov. Zvážať tam bezdomovcov v prípade potreby budú aj pracovníci projektu Mobilnej ošetrovne či mestská polícia.

Prečítajte si aj: Čo skrývajú okrajové časti Petržalky? Život v biede a v bojových podmienkach

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM