Rôzne

Pri športových akciách v Rakúsku dominujú Slováci. Chcú sa začleniť do prostredia, kde žijú

Turistický deň v Edelstale pritiahol desiatky obyvateľov. Starosta obce sa snaží zblížiť Slovákov a domácich obyvateľov obce.

Ilustračný obrázok k článku Pri športových akciách v Rakúsku dominujú Slováci. Chcú sa začleniť do prostredia, kde žijú
Zdroj: TASR

Devätnásty ročník Turistického dňa pritiahol na štart trinásťkilometrovej cyklistickej trasy po Burgenlande v rakúskej prihraničnej obci Edelstal desiatky obyvateľov. Ďalšie tri stovky čakali na cyklistov v cieli, kde bol pripravený kultúrny program s občerstvením. Boli medzi nimi aj dve tretiny zo 125 slovenských občanov, žijúcich v tejto obci, vrátane detí.

„Chodíme na tieto podujatia pravidelne, odkedy tu bývame, ale toľko Slovákov aj domácich som tu zatiaľ nevidel“, povedal Dalibor Trebichalský. „Bol som sa bicyklovať spolu s deťmi, jedno som mal na nosiči, staršie deti to zvládli na bicykloch sami,“ povedal Michal Struhár, podľa ktorého bolo s rodičmi veľa detí.

Ďalší Slovák, Milan Janči, ktorý žije v Edelstale pol roka, absolvoval cyklistickú trasu spolu so synom. Manželka s dvojmesačnou dcérkou, najmladšou obyvateľkou obce, pomáhala pri príprave občerstvenia, ktoré spolu s tombolou aj cyklistikou organizuje obecný úrad pravidelne za asistencie desiatok dobrovoľníkov z obce.„Sme tu síce krátko, ale zapájame sa do všetkých podujatí, ktoré obec pripravuje, pretože sa chceme čo najskôr asimilovať v novom prostredí a takéto akcie sú na to veľmi vhodné“, uviedol Janči.

„Ako starosta som po čase prišiel na to, že ak sa obyvatelia majú lepšie spoznávať, treba pre nich vymyslieť nejaké zaujímavé podujatia, ktoré by ich zblížili a prebudili v nich pocit spolupatričnosti. Jedno z nich je aj to dnešné, myslím si, že za tých devätnásť rokov sa to postupne podarilo, dnes tu sedíme spolu takmer všetci domáci i Slováci, ktorí sa sem prisťahovali“, myslí si starosta Gerald Handig.

V Edelstale žije 700 obyvateľov s trvalým pobytom, z toho 125 z nich je Slovákov. V roku 2015 sa tam narodili štyri deti, z toho tri slovenským rodičom.

Čítajte aj: Slovensko a Rakúsko má spojiť ďalší cyklomost. Stáť by mal neďaleko Vysokej pri Morave

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM