Rôzne

Pri príležitosti Svetového dňa vody si môžete dať overiť kvalitu vody z domácich studní

Mi­nulý rok pri tejto príležitosti preverila BVS 1 395 vzoriek vody z domácich studní.

Ilustračný obrázok k článku Pri príležitosti Svetového dňa vody si môžete dať overiť kvalitu vody z domácich studní
Zdroj: pixabay

Bratislavská vodárenská spoločnosť už tradične pri príležitosti Svetového dňa vody vykonáva bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť.

Bezplatná analýza

Ak máte záujem o bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní, 22. marca 2018 (štvrtok) od 8:00 do 16:00 hod. môžete priniesť vzorku vody do priestorov laboratórií BVS na Bojnickej ulici č. 6 v Bratislave.

Vzorku prineste v 3 dcl dôkladne vypláchnutej plastovej fľaši (Nie v sklenenej fľaši ani nádobe nad pol litra!!!). Predtým, ako naberiete vodu do fľaše, nechajte ju cca 2 – 5 minút odtiecť dostatočne silným prúdom. Fľašu naplňte až po okraj tak, aby nad vrchnákom nebol takmer žiadny vzduch a uzavrite.

Takto odobranú vzorku vody je potrebné priniesť v stanovenom čase do laboratórií BVS na vyššie uvedenú adresu. Každá fľaša bude označená identifikačným číslom, pod ktorým bude zverejnený výsledok analýzy.

Nenoste vodu z verejného vodovodu. Za kvalitu pitnej vody vo verejnom vodovode zodpovedá prevádzkovateľ, je pravidelne kontrolovaná prevádzkovateľom aj príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Za kvalitu pitnej vody vo vlastnej studni je zodpovedný jej majiteľ.

Výsledky budú zverejnené na internetovej stránke www.bvsas.sk alebo sa môžete informovať na call centre na čísle 0850 123 122.

Minulý rok preverila BVS 1 395 vzoriek vody z domácich studní. V takmer 23 percentách vzoriek bol prekročený povolený limit dusičnanov (50 mg/l) a približne rovnaké percento skúmaných vzoriek vzoriek (22 percent) vykazovalo tvrdosť vody mimo odporúčaného rozsahu (1,1 – 5,0 mmol/l).

Vodárenské múzeum

Aby si čo najviac záujemcov mohlo rozšíriť svoje vedomosti a znalosti o pitnej vode – jej výrobe, distribúcii, odvádzaní i čistení odpadových vôd, a dozvedelo sa množstvo zaujímavých informácií o vodárenskom systéme Bratislavy – bude Vodárenské múzeum BVS v dňoch 19. – 22. marca (pondelok až štvrtok) otvorené od 9:00 do 16:00 hod. (vstup do múzea je bezplatný).

Vo Vodárenskej záhrade, ocenenej v roku 2015 titulom najkrajší park Slovenska, si návštevníci môžu vychutnať príchod jari.

Deň otvorených dverí

V sobotu 24. marca bude pri príležitosti Svetového meteorologického dňa a Svetového dňa vody prebiehať Deň otvorených dverí SHMÚ. V tento deň si v Bratislave budete môcť pozrieť pracovisko SHMÚ, vrátane ukážok a odborného výkladu so zameraním na meteorológiu, hydrológiu, klimatológiu a monitorovanie kvality ovzdušia a vody.

Pre deti bude pripravený bohatý program – divadelné predstavenie Z rozprávky do rozprávky, čítanie z rozprávok, maľovanie na tvár aj kúzelník. Pre dospelých prednášky v kinosále a výstavy na chodbách. Kompletný program nájdete TU.

Svetový deň vody si pripomíname každoročne 22. marca už od roku 1993, kedy bol po prvýkrát vyhlásený Valným zhromaždením OSN. Jeho cieľom je upriamiť pozornosť svetovej verejnosti na vodu, ktorá je pre život na Zemi nenahraditeľná a ovplyvňuje všetky jeho sféry. Zameriava sa najmä na zdôraznenie dôležitosti zabezpečenia dostatku zdravotne bezpečnej pitnej vody pre každého obyvateľa na Zemi a racionálne hospodárenie s jej zdrojmi.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM