Tlačové správy

Pri porušení zákona počas hromadného prepúšťania hrozí pokuta až 100 000 eur, odborníci odporúčajú využívať právne služby

Zákonník práce jasne stanovuje podmienky, za ktorých sa vyhlasuje hromadné prepúšťanie a tiež to, čo všetko musí zamestnávateľ v zmysle zákona dodržať. V opačnom prípade mu hrozia vysoké sankcie a v niektorých prípadoch tiež trestné stíhanie.

Ilustračný obrázok k článku Pri porušení zákona počas hromadného prepúšťania hrozí pokuta až 100 000 eur, odborníci odporúčajú využívať právne služby
Zdroj: Bigstock

Právne služby sú preto pri hromadnom prepúšťaní vyhľadávané oprávnene.

Hromadné prepúšťanie býva zo strany zamestnávateľov často až posledným riešením neudržateľnej situácie v podniku. Od individuálneho ukončenia pracovnej zmluvy výpoveďou alebo dohodou sa líši najmä zvýšenou mierou ochrany zamestnanca, od čoho sa odvíjajú aj všetky kroky, ktoré musia byť dodržané.

Podľa Zákonníka páce ide o hromadné prepúšťanie vtedy, ak sa týka najmenej:

● 10 zamestnancov u zamestnávateľa s viac ako 20 a menej ako 100 zamestnancami
● 10 % zamestnancov z celkového počtu u zamestnávateľa so 100 a menej ako 300 zamestnancami
● 30 zamestnancov u zamestnávateľa s viac ako 300 zamestnancami

Jednou zo základných povinností zamestnávateľa je najneskôr mesiac pred oznámením o hromadnom prepúšťaní písomne informovať zástupcov zamestnancov (alebo priamo zamestnancov) o dôvodoch prepúšťania, o počte zamestnancov, ktorých sa týka a tiež o kritériách na výber zamestnancov, s ktorými sa má rozviazať pracovný pomer. Rovnaká doba sa týka aj rokovaní so zástupcami zamestnancov o možnostiach, ktorými sa dá predísť hromadnému prepúšťaniu alebo ho aspoň obmedziť. Výsledky z rokovania musí zamestnávateľ predložiť písomne úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a tiež zamestnancom, ktorí môžu úradu predložiť svoje pripomienky.

Výpovedná lehota sa odvíja zo zákona podľa počtu odpracovaných rokov u konkrétneho zamestnávateľa – pri trvalom pracovnom pomere sú to dva mesiace, no ak má zamestnanec odpracovaných viac ako 5 rokov, výpovedná doba je 3-mesačná. Podľa počtu rokov sa tiež počíta výška odstupného – pri pracovnom pomere, ktorý trvá menej ako 5 rokov, sú to dva priemerné mesačné platy, ak je to viac ako 5 rokov, odstupné by malo byť vo výške 3 mesačných platov.

Hromadné prepúšťanie sa netýka vojakov Slovenskej republiky, členov posádky lode pod štátnou vlajkou Slovenskej republiky a tiež zamestnancov, ktorým sa v čase hromadného prepúšťania končí pracovný pomer na dobu určitú.

Aby nedochádzalo k sankciám zo strany inšpektorátu práce pre nedodržanie zákonom nariadených povinností, odborníci odporúčajú v prípade hromadných prepúšťaní využívať právne služby. Bratislava je už tradične miestom, kde je najväčšia koncentrácia advokátskych kancelárií, ktoré sa v rámci svojho portfólia služieb špecializujú aj na právne poradenstvo pri hromadnom prepúšťaní. Jednými z posledných medializovaných prípadov bolo napríklad hromadné prepúšťanie v závode IKEA na Liptove či odchod Coca-Coly zo Slovenska, keď boli zamestnancom ponúknuté odmeny za odpracované roky či špeciálne odmeny za zotrvanie v podniku až do konca výroby.

zdroj foto: Bigstockphoto.com

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto hromadnej správy.

Zdroj: pizzaseo.com
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM