Aktualizované Nina Táborská Správy

Prezident diskutuje s predsedami zvolených strán. Okrem Kotlebu. Čo bude nasledovať po voľbách?

So šiestimi predsedami sa prezident Kiska stretne ešte dnes. Mariana Kotlebu do prezidentského paláca nepozvali, Fico pre cestu do Bruselu príde k prezidentovi až zajtra ráno. Ten ho následne poverí zostavením vlády. Kedy poslanci zložia sľuby?

Ilustračný obrázok k článku Prezident diskutuje s predsedami zvolených strán. Okrem Kotlebu. Čo bude nasledovať po voľbách?
Zdroj: TASR

V najbližších dňoch si úspešní kandidáti na poslancov národnej rady prevezmú osvedčenie o zvolení. Poslancom parlamentu totiž dňom volieb skončil ich mandát. Nové zloženie NR SR bude známe po ustanovujúcej schôdzi, ktorú zvolá prezident Andrej Kiska. Musí tak urobiť do tridsiatich dní od vyhlásenia výsledkov volieb. Na schôdzi noví poslanci aj náhradníci za členov vlády zložia sľuby. V prípade, že tak neurobia, stratia svoj mandát.

Následne sa schváli volebný poriadok a zriadi sa mandátový a imunitný výbor a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Mandátový výbor overí platnosť mandátov poslancov a môžu sa utvoriť poslanecké kluby. Plénum si zvolí vedenie.

Predsedu vlády vymenúva (aj odvoláva) prezident. Následne premiéra poverí zostavením vlády, nie je to ale prezidentova povinnosť. Ústava Slovenskej republiky hovorí, že na návrh predsedu vlády prezident vymenúva a odvoláva ďalších členov vlády a poverí ich riadením ministerstiev.

Prezident poverí zostavením vlády Roberta Fica

So šiestimi predsedami zvolených strán sa prezident Kiska stretne ešte dnes. Šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu podľa TASR do prezidentského paláca nepozvali, Fico pre cestu do Bruselu príde k prezidentovi až zajtra ráno. „Po prvom kole rozhovorov budem môcť už zajtra poveriť predsedu strany Smer Roberta Fica zostavením vlády,“ uviedol počas dnešného brífingu prezident SR Andrej Kiska.

„Myslím, že nikto nebude tvrdiť, že nebol výsledkom tohtoročných parlamentných volieb prekvapený. Máme tu hneď niekoľko nových politických strán a budeme tu mať aj radikálny politický extrémizmus rovnošatách,“ uviedol prezident s tým, že vzniknutá situácia je veľmi komplikovaná. „Hoci to nebude jednoduché, zvolení predstavitelia si budú musieť s touto situáciou poradiť.“

Po stretnutí prezidenta s Richardom Sulíkom predseda strany SaS uviedol, že dať v utorok poverenie na zostavenie vlády víťazovi volieb je jediný správny krok. TASR pripomína, že ak sa Ficovi nepodarí zostaviť vládu, Sulík ako predseda druhej najsilnejšej strany v NR SR by mal dostať poverenie ako druhý v poradí.

Multiotec aj župan označený zahraničím za fašistu

Sobotňajšie parlamentné voľby priniesli viacero prekvapení.Okrem vííťazného Smer-u bude mať v snemovni zastúpenie aj ďalších sedem strán. K volebným urnám prišlo takmer 60 percent voličov z viac ako 4,4 milióna registrovaných.

Favorizovanej strane Roberta Fica dalo svoj hlas 28,28 percenta voličov, v parlamente jej bude patriť 49 kresiel. Druhý najlepší výsledok patrí SaS so ziskom 12,1 percenta hlasov a 21 mandátmi. Prvú trojku uzatvára strana OĽaNO – NOVA, ktorú podporilo 11,02 percenta voličov.

O štvrté miesto zviedli tesný súboj národniari a kotlebovci. Víťazne z neho vyšlo napokon SNS so ziskom 8,65 percenta hlasov a v Národnej rade jej prináleží 15 miest. Prvú päťku uzatvára Ľudová strana – Naše Slovensko kontroverzného Mariana Kotlebu, hlasovalo za ňu 8,05 percenta voličov a v sneme obsadí 14 kresiel.

Svojich zástupcov v pléne by mala mať tiež strana Sme rodina multiotecka a podnikateľa Borisa Kollára. Dôveru jej vyslovilo 6,62 percenta voličov, v parlamente je pripadne 11 miest.

Do Národnej rady SR postúpi aj strana Most-Híd, ktorej dalo hlas 6,51 percenta voličov. V sneme jej prináleží 11 stoličiek. Brány parlamentu prekročí aj strana #SIEŤ so ziskom 5,6 percenta a 10 mandátmi. Po stane Smer ide o druhý najväčší prepad oproti predvolebný očakávaniam.

Čítajte tiež: Bratislavčania opäť dominujú parlamentu

Stretnutie prezidenta s predsedami zvolených strán
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM