Maros Palesch Iné športy

Preteky predčasne ukončila prietrž

BRATISLAVA - DUNAJSKÁ STREDA. Prvý májový víkend odštartovali cestní skútristi svoju, už siedmu pretekársku sezónu. Pre činovníkov Výkonného výboru je to však historicky dôležitý zlom v realizácii pretekov cestných skútrov, pretože začiatkom roka 201

Doterajšie nezávislé pohárové preteky sa vstupom SAS do SMF zmenili na oficiálne Medzinárodné Majstrovstvá SR SCOOTER 2011. Preteky cestných skútrov tak získali na prestíži a vážnosti.

Od skorého rána v sobotu, 30 apríla, vládol na motokárovom okruhu KARTINGteamu 2001 v Dunajskej Strede čulý ruch. Do paddocku prichádzali pretekárske tímy nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska a Českej republiky, kde sa preteky cestných skútrov tiež tešia veľkej popularite. Po zimnej prestávke absolvovali spoločne voľný tréningový deň pred nedeľnými pretekmi.

V prvomájovú nedeľu predpoludním, za krásneho slnečného počasia, sa na štartové rošty postavila v šiestich pretekárskych disciplínach až štyridsiatka jazdcov v šiestich kubatúrach. Vzhľadom na zvýšenie atraktivity pretekov MMSR SCOOTER 2011 zvolili činovníci SAS stratégiu spoločných súbojov jazdcov najslabších kategórií STREET a KEEWAY-cupu. Pretekári kubatúry SPORT súťažili s maďarskými jazdcami SUZUKI-cupu. A spoločne odštartovali aj jazdci dvoch najsilnejších kubarúr RACING a OPEN.

Počas prvých finálových rozjázd jednotlivých kubatúr bolo na trati rušno a bolo sa na čo pozerať, každý jazdec bojoval do posledného metra a do poslednej sekundy. Nálada na trati a aj v paddocku bola nabitá energiou a súťaživosťou. Vychutnával si ju aj prezident SMF, Dr. Peter Smižík, ktorý si štart skútristickej sezóny nenechal ujsť.

Rýchly škrt cez celý itinerár pretekárskeho dňa spravila prudká prietrž mračien a vytrvalý silný dážď, ktorý v tej chvíli totálne zmaril ďalšie boje o body v druhých finálových rozjazdách prvých pretekov MMSR SCOOTER 2011. Motokárový okruh bol v priebehu pár desiatok minút zaliaty vodou, tak, že sa tam mohli zorganizovať preteky skifárov a kanoistov. Vzhľadom na množstvo vody by bolo rizikom vyhlásiť aj tzv. „mokré preteky“, nebezpečenstvo kolízií a zranení bolo veľké. Po zvážení všetkých faktorov jury rozhodla o predčasnom ukončení prvých tohtoročných pretekov MMSR SCOOTER 2011. Vyhodnotenie prebehlo a jazdci boli ocenení podľa oficiálnych výsledkov prvej finálovej rozjazdy všetkých kubatúr.

Prvenstvo si vyjazdili:

50 STREET – Lukáš HYPSKÝ – VX MOTO SK – Motowell – SVK

KEEWAY-cup – Ján PAVLÍK – GVP MOTO – Keeway – SVK

50 SPORT – Mário MAJEROV – SSRT – Yamaha – SVK

SUZUKI-cup – Atilla MAGDA – MALOSSI RACING – Suzuki – HUN

70 RACING – Pavel GELLNER – POLINI CZ – Piaggio – CZ

OPEN – Martin GUDÁBA – 4RT – Piaggio – SVK

Zdroj + foto: Maroš Palesch

MMSR_SC_2011_DS
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM