Michaela Katonová Rôzne

Prenajmite si kúsok prírody. Na betónovom školskom dvore vznikne mobilná záhrada

Priaznivci záhradkárčenia sa môžu tešiť. Iniciatíva Vnútroblok, ktorá sa snaží obsadzovať nevyužívané priestory mobilnými záhradami, chystá nový projekt.

Ilustračný obrázok k článku Prenajmite si kúsok prírody. Na betónovom školskom dvore vznikne mobilná záhrada
Zdroj: Vnútroblok

Zámerom Vnútrobloku pri zakladaní susedských záhrad je spájanie ľudí a vytvorenie priestoru na mestské záhradkárčenie. Prvou záhradou, kde si susedia mohli pestovať zeleninu v boxoch, bol roky nevyužívaný stavebný pozemok na Sasinkovej ulici. Tentokrát sa vznikne záhrada na betónovom školskom dvore na Karpatskej ulici.

Riaditeľka špeciálnej školy oslovila Vnútroblok s predstavou otvorenia nevyužívaného dvora pre okolitých susedov. Priestor by mohli zdieľať spolu so žiakmi s mentálnym znevýhodnením.

Záhrada na Karpatskej prinesie so sebou hneď niekoľko noviniek. Víziou je organizovať nielen tradičné akcie pre susedov, ako pikniky, ale aj viac vzdelávacích aktivít pre deti.

„Budú tam mať pestovacie boxy aj deti zo školy, aj susedia alebo ľudia zo širšej komunity. Jedným zo zámerov je prostredníctvom záhrady integrovať deti zo špeciálnej školy viac do susedskej komunity. A naopak,” vysvetlila Katarína Juríková z Vnútrobloku.

Na záhrade bude približne päťdesiat pestovacích boxov. Záujemcovia sa môžu starať o jeden alebo dva. Prvý je zadarmo, resp. za dobrovoľný príspevok, každý ďalší box stojí minimálne 15 eur na sezónu.

„Na záhradu nemáme žiadne granty ani veľkých sponzorov. Rozbiehame ju vďaka podpore darcov a podporovateľov. Všetky príspevky budú použité výhradne na priame náklady na mobilnej záhrade Karpatská, na zabezpečenie polievacej vody, postavenie boxov, nákup zeminy, materiál na lavičky či spoločnú zeleň,“ upresňuje Vnútroblok.

Hoci členovia Vnútrobloku pomôžu vybudovať záhradu a budú sa v nej aj naďalej angažovať, cieľom je, aby sa jej ujali tí, čo v nej budú aktívni. Okrem toho, že takto ľudia môžu v meste pestovať zeleninu, bylinky a iné, stávajú sa aj viac angažovanými vo svojom vlastnom okolí.

Prečítajte si tiež: Zmysluplné zaplnenie mestských dier je možné. Chýba len vôľa

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM