Maros Palesch Rôzne

Premýšľate nad letnou dovolenkou?

Environrezort ponúka rady na bezstarostný návrat z nej. Ktoré suveníry z rastlín alebo živočíchov je povolené doniesť si z dovolenky bez toho, aby ste sa ocitli mimo zákona, čo všetko je dobré vedieť pri kúpe exotických živočíchov?

Tieto a veľa ďalších užitočných informácií je možné nájsť v informačnom letáku, ktorý pripravilo ministerstvo životného prostredia. Ten v týchto dňoch začíname,  prostredníctvom Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA), s distribúciou elektronickej verzie letáku do všetkých cestovných kancelárií.

Leták prichádza v čase, keď si ľudia už objednávajú tzv. first moment dovolenky a prináša  odpovede na každoročné otázky občanov, čo si môžu doniesť zo svojej zahraničnej dovolenky na Slovensko. Leták vznikol aj pri príležitosti podpísania Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES), ktorý má v týchto dňoch 39 rokov.

„Je dôležité pre každého cestovateľa a turistu vedieť, aký suvenír si ešte môže a aký už nie doniesť domov zo zahraničia. Či sa napríklad dovozom výrobkov z morských živočíchov, koralov alebo aj živých papagájov nevystavuje riziku porušovania zákona. Toto nie je vždy jednoduché zistiť. Práve preto sme pripravili stručný prehľad, ktorý by mal byť v batožine každého dovolenkujúceho v zahraničí,“ povedal minister József Nagy.

V súčasnosti je obchod s vyše 900 druhmi živočíchov a rastlín úplne zakázaný a viac ako 34-tisíc druhov je pod kontrolou dohovoru CITES. Ohrozenými druhmi sú opice, šelmy, papagáje, dravce, jaštery, korytnačky, koraly, ale aj rastliny – najmä kaktusy a orchidey.

Medzi živočíchy chránené dohovorom CITES vyskytujúce sa na Slovensku patrí medveď hnedý, rys ostrovid, vydra riečna, mačka lesná, vlk, dravé vtáky, sovy a mnohé ďalšie – celkovo 65 druhov živočíchov a niekoľko druhov rastlín.

Dohovor CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) bol podpísaný v roku 1973 vo Washingtone predstaviteľmi 80-tich krajín sveta. K dohovoru doposiaľ pristúpilo 175 krajín. Na Slovensku je táto problematika upravená viacerými nariadeniami EÚ a zákonom o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi. Na Slovensku je dohovor CITES uplatňovaný od roku 1992. Jeho cieľom je pomocou kontroly medzinárodného obchodu s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín prispieť k ich globálnej ochrane a zabrániť ich úplnému vyhubeniu.

Zdroj: MŽP, Beatrice Hudáková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM