Nina Táborská Správy

Prehľad najzaujímavejších udalostí dňa: Čo priniesol štvrtok Bratislavčanom

Bratislava24.sk vám prináša zhrnutie najdôležitejších udalostí, ktorými žilo naše hlavné mesto 19. novembra 2015.

Ilustračný obrázok k článku Prehľad najzaujímavejších udalostí dňa: Čo priniesol štvrtok Bratislavčanom
Zdroj: Dnes24.sk

Témy, ktoré vás najviac zaujali:

Nový bratislavský Starý most sa možno bude čoskoro volať inak. Poslanci, ktorí s návrhom na zmenu názvu prišli, poukazujú na to, že most nesie prívlastok starý, hoci po dokončení to bude najnovší bratislavský most.

Vianočné trhy budú opäť aj pod pyramídou. RTVS v spolupráci s Moje pokračuje v úspešnej tradícii vianočných trhov, ktoré minulý rok v Záhrade POD PYRAMÍDOU navštívilo takmer 20-tisíc ľudí. Tento rok sa návštevníci môžu tešiť na 18-dňový vianočný festival plný hudby, zábavy, kvalitného jedla a jedinečnej vianočnej atmosféry.

Stropná doska strechy, ktorá sa zrútila v komplexe 3nity, bola navrhnutá na zaťaženie zeminou maximálnej hrúbky 15 centimetrov. Toto je dokladované v statickom výpočte v projektovej dokumentácii. Na túto dosku bola v skutočnosti uložená 120 centimetrov vysoká vrstva zeminy, čo je 8-násobne viac. Vo svojom stanovisku to tvrdí statik Ján Tomčáni, ktorý sa v poslednej dobe neslávne zviditeľnil tým, že budovy (3nity, Apollo Bratislava a Centroom Piešťany), pre ktoré vypracovával posudok, majú narušenú statiku.

Zhrnutie dňa:

  • Univerzita Komenského (UK) v Bratislave dnes ocenila svojich výnimočných študentov a pedagógov. Slávnostná ceremónia sa uskutočnila v zaplnenej Rektorskej sieni UK pri príležitosti Medzinárodného dna študentstva. „Sme na vás hrdí,“ adresoval študentom v príhovore Karol Mičieta, ktorý je od februára 2011 rektorom tejto najstaršej a najväčšej slovenskej univerzity. Zároveň pripomenul historické študentské udalosti zo 17. novembra 1939 a 1989 v boji za demokraciu aj slobodu vzdelávania.
  • Dnes krátko pred 9.15 h spozoroval policajt v blízkosti cesty II. triedy v smere na Pezinskú Babu, pri odpočívadle za obcou Pernek, telo muža bez známok života. Nachádzalo sa v rokline. Ohliadajúci lekár na mieste predbežne potvrdil ako príčinu smrti násilné cudzie zavinenie, avšak pre zistenie jej presnej príčiny nariadil vykonať pitvu. Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu vraždy.
  • Zvyšovanie daní z nehnuteľností v Bratislave sa zatiaľ odkladá. Dnes o tom síce mali rokovať mestskí poslanci, primátor Ivo Nesrovnal však materiál v úvode zastupiteľstva stiahol. O tomto kroku chce naďalej rokovať. Zvýšiť dane mesto pritom plánovalo od budúceho roka.
  • Nový kontrolór v Mestskej časti Bratislava Rusovce nenašiel žiadnu agendu po svojom predchodcovi. Starosta Rusoviec Dušan Antoš potvrdil, že bývalý kontrolór neodovzdal nijaké dokumenty. „Jednoznačne bol vyzvaný, aby odovzdal a oficiálne zaprotokoloval celú agendu, doteraz to neurobil a ak tak ani neurobí, budeme sa musieť zaobísť bez tých dokumentov“, skonštatoval starosta s tým, že vec riešia s právnikom.
  • V Bratislave sa dnes začína 5. medzinárodná konferencia Screen Industries in East-Central Europe (SIECE). Podujatie venované transformačným procesom a novým technológiám v audiovízii prepája filmových teoretikov s profesionálmi z praxe.
  • Nebudú zaspávať vo svojej posteli, ale pod holým nebom na zemi v centre mesta ako bezdomovci. Na Hurbanovom námestí v Bratislave si dnes ľudia na vlastnej koži vyskúšajú, aké je to nemať domov a prespať počas chladnej novembrovej noci bez strechy nad hlavou. Od 23:00 sa koná podujatie Noc vonku.
  • Počas dnešného Dňa zdravia sa rozhodlo v Bratislave darovať krv 170 učiteľov, z toho 90 sa stalo darcami. Pedagógovia z vyše 200 škôl po celom Slovensku, ktorí sa dnes zapojili do Dňa zdravia, absolvovali preventívne prehliadky, alebo išli darovať krv. Týmto podujatím chceli upozorniť na zlý stav školstva. Niektoré školy tak zostali dnes zatvorené, na iných pedagógovia pracovali v obmedzenom režime.
  • Bývalý starosta Marianky Radovan J. obvinený zo zločinu prijímania úplatku bude stíhaný na slobode. Najvyšší súd SR dnes potvrdil uznesenie Špecializovaného trestného súdu, ktorým bol exstarosta prepustený na slobodu a zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.
  • Zmluva o výmene pozemkov pod bratislavským Pečnianskym lesom za pozemky v Šiatorskej Bukovinke (okres Lučenec) medzi štátnym podnikom Lesy SR a občianskym združením Človek a strom platí. Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava II, ktorý zamietol žalobu štátneho podniku o určenie neplatnosti zámennej zmluvy. Lesy SR však nevylúčili, že sa voči rozhodnutiu odvolajú.

Zdroj: TASR / Dnes24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM