Nina Táborská Rôzne

Predvianočné upratovanie: Potrebujete sa zbaviť nepotrebného odpadu? V Dúbravke sa chystajú ekologické zberné dni

Od piatka 20. novembra do pondelka 23. novembra 2015 môžete priniesť odpad pred obchodný dom Kaufland v bratislavskej Dúbravke a odovzdať ho do špeciálnych zberných nádob. Do triediacich boxov je možné priniesť nepotrebný textil, elektroodpad, staré batérie aj nápojové plechovky.

Ilustračný obrázok k článku Predvianočné upratovanie: Potrebujete sa zbaviť nepotrebného odpadu? V Dúbravke sa chystajú ekologické zberné dni
Zdroj: TASR

Pripravujete svoju domácnosť na najkrajšie sviatky v roku a objavili ste kopec nepotrebných vecí? Od piatka sa ich môžete „zbaviť“ ekologicky.

Ako Bratislava24.sk informovala Andrea Devánová, ekologické nakladanie s odpadmi a ochrana životného prostredia sú cieľmi projektu Zelený Kaufland. V rámci neho reťazec už vyše roka organizuje na vybraných filiálkach zberné dni, počas ktorých sa doteraz celkovo vyzbieralo viac ako 5,3 tony recyklovateľného odpadu.

Aj šieste zberné dni majú motivovať a naučiť ľudí zodpovedne nakladať s odpadom zo svojich domovov, triediť ho a podporovať recykláciu.

„Upratovanie patrí k prípravám na obdobie sviatkov rovnako ako nákupy, preto sme sa rozhodli ľudí opäť podporiť v ekologickom zbere nepotrebných vecí, ktoré vyžadujú špeciálne triedenie a ďalšie spracovanie,“ povedal Martin Gärtner, hovorca spoločnosti Kaufland Slovenská republika.

Šaty, elektrospotrebiče aj staré batérie

Kontajner na zber obnoseného šatstva bude pristavený pri všetkých piatich filiálkach počas celých štyroch dní. Pri zbere elektroodpadu sa reťazec zameriava na malé elektrospotrebiče, ktoré často končia v kontajneroch zmesového odpadu kam nepatria. Pre staré rádiá, fény, žehličky, rýchlovarné kanvice, mobilné telefóny, kalkulačky či elektronické hračky sú určené špeciálne kontajnery.

„Keby nebolo takýchto akcií, v zmesových kontajneroch by skončilo obrovské množstvo drobnej elektroniky. Okrem zákonnej povinnosti predajcov prijímať staré spotrebiče, ktorá od 1. januára 2016 už nebude podmienená nákupom nového spotrebiča, sú takéto zberné dni jedinou príležitosťou zbaviť sa elektroodpadu ekologicky,” vysvetlil Michal Sebíň, riaditeľ spoločnosti Natur-Pack.

Počas zberných dní budú pripravené špeciálne nádoby aj na staré prenosné batérie z diaľkových ovládačov, ručného elektrického náradia, holiacich strojčekov, mobilných telefónov, hračiek, digitálnych fotoaparátov, notebookov, ale aj z hodiniek.

Od júla tohto roka je možné odovzdať aj nápojové plechovky, ktorých doteraz vyzbierali viac ako 151 kg. Plechovky putujú na recykláciu, ktorá v porovnaní s výrobou nových šetrí až 95 percent energie a znižuje emisie skleníkových plynov.

Prečítajte si tiež: Kam dávate použitý kuchynský olej? Počuli ste už o OLEJtéke?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM