Kultúra

PREDSEDNÍCTVO OBRAZOM: Holandská princezná otvorila výnimočnú výstavu v Danubiane

Joan Miró tvorí s Pablom Picassom a Salvadorom Dalím trojicu výnimočných Španielov, ktorí zasiahli rozhodujúcim spôsobom do rozvoja umenia 20. storočia. Každý z nich bol jedinečnou osobnosťou, vysoko prečnievajúcou nad bežný umelecký priemer.

Ilustračný obrázok k článku PREDSEDNÍCTVO OBRAZOM: Holandská princezná otvorila výnimočnú výstavu v Danubiane
Zdroj: TASR

Výstava Európske hviezdy – Miró & CoBrA, ktorú si od soboty 2. júla môžete pozrieť v Danubiane Meulensteen Art Museum v Bratislave, predstavuje Slovensku vrcholové diela európskej avantgardy, ktoré sme doposiaľ mohli vidieť iba v zahraničí.

„Sme nadšení, že sa to nakoniec podarilo, aj keď tomu predchádzala dlhá príprava. Samotná idea projektu vznikla ešte začiatkom roka 2015. Vďaka súhlasu vnuka slávneho umelca Joana Miróa sa nám podarilo získať veľmi peknú kolekciu z jeho zbierky. Jeho obrazy, tapisérie, sochy sú doplnené dielami Cobry. Je to obrovský zážitok pre každého návštevníka," povedal riaditeľ Danubiany Vincent Polakovič.

Mnohé z vystavených diel doposiaľ v strednej Európe neboli vôbec prezentované.

„Miró a CoBrA boli súčasťou európskej avantgardy, CoBrA ako hnutie, Miró ako umelec. Tým, že ich predstavujeme súčasne, ukazujeme ich umeleckú príbuznosť, ktorá existovala napriek tomu, že Miró nebol s hnutím v úzkom kontakte," doplnil Polakovič.

Návštevníci výstavy si budú môcť pozrieť aj repliku Miróovho ateliéru na Malorke v skutočnej veľkosti s kompletne zariadeným interiérom a 19 umeleckými dielami. Kolekciu maliarskych diel zoskupenia CoBrA zapožičalo Danubiane Cobra múzeum v holandskom Amstelveene a časť pochádza z výnimočných súkromných zbierok.

Výstavu slávnostne otvorila holandská princezná Beatrix. Symbolicky pripomenula, že Holandsko odovzdáva Slovenskej republike 1. júla šesťmesačné predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Na otvorenie výstavy prišiel aj zakladateľ Danubiany Gerard Meulensteen, ktorý prispel viac ako polovicou financií na náklady spojené s týmto projektom.

Výstava Európske hviezdy – Miró & CoBrA, ktorá ukazuje spojenie štýlu a tvorby španielskeho výtvarníka Joana Miróa (1893–1983) a práce umeleckej skupiny CoBrA (Kodaň – Brusel – Amsterdam, 1948–1951), bude v Danubiane Meulensteen Art Museum prístupná verejnosti od 2. júla do 13. novembra tohto roka.

Čítajte aj: Ako predsedníctvo zmenilo Bratislavu

Miró výstava
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM