Alexandra Húsková Správy

Pred Námestím slobody obnovia alej stromov

Hlavné mesto obnoví alej stromov pri Námestí slobody pred Úradom vlády SR v rámci ďalšieho projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Ide o 40 stromov cestnej zelene, ktoré podľa dendrologického posudku predstavujú bezpečnostné riziko pre peších a cestnú premávku.

Ilustračný obrázok k článku Pred Námestím slobody obnovia alej stromov
Zdroj: TASR

Na poškodených brestovcoch západných sa bude od pondelka 11. apríla 2016 z hľadiska bezpečnosti vykonávať bezpečnostní orez. Následne sa na jeseň začne s ich obnovou.

Bezpečnostný orez poškodených brestovcov sa bude vykonávať od začiatku budúceho týždňa a následná obnova sa uskutoční na jeseň tohto roka. Nahradí ich 44 nových a mladých stromov, medzi nimi javor poľný a jaseňovec metlinatý.

Prečítajte si aj: Námestie Slobody príde o štyridsiatku stromov. Prečo musia padnúť?

„Nové stromy, ktorých bude navyše vysadených viac ako je teraz, pozitívne ovplyvnia vzhľad tohto priestoru. Namiesto poškodených a prestarnutých stromov sa obyvatelia mesta môžu tešiť na obnovenú alej," uviedla Zuzana Hudeková z oddelenia hlavnej architektky.

"Už v minulosti museli byť viaceré stromy odstránené a teda alej je už v súčasnosti „preriedená“. Zároveň musíme zabezpečiť bezpečnosť občanov, pretože celý priestor Námestia slobody, vrátane aleje, je veľmi využívaný. Obnovu poškodených stromov považujem za nevyhnutnú,“ povedala Hudeková.

U väčšiny stromov sú totiž rozsiahle poškodenia, od koreňov stromov až po nasadenie korunky stromu.

Obnova stromov sa týka 40 brestovcov západných, ktoré sú súčasťou aleje na Námestí slobody pred Úradom vlády SR. „Zlý zdravotný stav a poškodenie stromov preukázal dendrologický posudok,“ povedala Hudeková. V dendrologickom posudku sa uvádza, že viac ako polovica stromov je v havarijnom stave a je okamžite nutná ich revitalizácia.

„Mestské prostredie je pre úspešný rast a vývoj stromov veľmi nepriaznivý. V zahraničí sa obnova stromov robí pravidelne a systematicky. V niektorých prípadoch sa obnovujú mestské stromy akonáhle dosiahnu vek po 30–40 rokov. Ročne sa tak rúbu tisíce stromov a zároveň sa ďalšie tisíce vysadia,“ dodala Zuzana Hudeková z oddelenia hlavnej architektky.

Prečítajte si aj: Centrum Bratislavy bude štyri mesiace bez električiek

Zmena klímy

Projekt Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy je financovaný z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a zo štátneho rozpočtu SR s celkovou sumou viac ako 3 milióny EUR.

Cieľom projektu je zvýšenie pripravenosti Hlavného mesta SR Bratislavy na negatívne dopady zmeny klímy. Výsledkom projektu bude realizácia konkrétnych adaptačných opatrení v oblasti udržateľného hospodárenia so zrážkovou vodou, v oblasti úpravy mikroklímy formou bioretencie dažďových vôd, tvorby nových plôch zelene, zvyšovania podielu zelene na vybratých bratislavských námestiach, výsadby alebo revitalizácie drevín, realizácie vegetačných striech, zvýšenia vodopriepustnosti povrchov na verejných priestranstvách a pod.

Prečítajte si aj: Na Palackého začínajú s opravou dlažby a výsadbou nových stromov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM