Nina Táborská Samospráva

Pred Justičným palácom v Bratislave vybudujú podzemné garáže. Aktivisti sú proti

Mestskí poslanci prenajali viac ako 5200 štvorcových metrov parciel na Záhradníckej ulici aby tam mohlo vzniknúť nové podzemné parkovisko. Nájom je na 25 rokov. Občianski aktivisti už zámer kritizujú a hovoria o likvidácii parku. Súd však tvrdí, že nové miesta na parkovanie potrebuje.

Ilustračný obrázok k článku Pred Justičným palácom v Bratislave vybudujú podzemné garáže. Aktivisti sú proti
Zdroj: TASR

Súd tiež aktivistom sľubuje, že parčík nad parkoviskom zachová v súčasnom rozsahu. Podzemné garáže majú slúžiť súdu, verejnosti i obyvateľom. „Krajský súd je príslušný na vybavovanie kľúčových agend a súčasne budova Justičného paláca je sídlom okresného súdu,“ pripomína predseda Krajského súdu v Bratislave Ľuboš Sádovský.

Dnes však podľa jeho slov nedokážu riadne zabezpečiť dostupnosť služieb verejnosti, väčšina totiž do lokality príde autom. „Dôsledkom sú početné podnety a súčasne časté marenia súdnych pojednávaní,“ tvrdí Sádovský. Podotkol, že v lokalite už skúšali osadiť aj dopravné značenie a obmedziť vstup len na autá zamestnancov justície. Časom sa to vraj ukázalo ako neúčinné.

Jedno z najmenej „bolestivých“ riešení

Aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene sa však už postavili proti zámeru. „Takéto živelné budovanie podzemných garáží, zahusťovanie mesta automobilovou dopravou a znižovanie kvality života a životného prostredia hlukom, prachom a emisiami pôsobí protichodne s modernými trendmi v zahraničí,“ myslia si.

Hovorca Bratislavy Stanislav Ščepán ale vraví, že centrum mesta je poddimenzované nedostatočným množstvom parkovacích miest a výstavba garáží je „jedným z najmenej bolestivých riešení“.

Poslanci schválili súdu prenájom pozemkov s tým, že sa zachová, resp. dobuduje parčík a fontána na streche garáže.

„Myslieť si, že kvalita parkovej zelene na reálnej pôde je porovnateľná s nízkou zeleňou v substráte na streche stavby, ktorá produkuje teplo a tým vysušuje rastliny, je veľkou chybou a bazálnou nevedomosťou,“ vravia aktivisti. Pripomínajú, že dnes sú v lokalite vzrastlé stromy.

Ščepán vysvetľuje, že zemina na streche garáže musí mať hrúbku minimálne dva metre a súd musí vysadiť vzrastlé stromy, ktoré budú mať obvod minimálne 18 centimetrov. „Súčasťou projektu musí byť zachovanie oboch fontán, ktoré v lete zvlhčujú ovzdušie,“ podotýka hovorca.

Nájomné za jedno euro

Koľko parkovacích miest v garáži bude, súd v liste mestu neuvádza. Oddelenie dopravného inžinierstva tak nevydalo žiadne odborné stanovisko, lebo nevedelo vyhodnotiť dosah zámeru na dopravnú situáciu v území. Úmysel vybudovať parkovacie plochy však hodnotí pozitívne. Aktivisti však predpokladajú, že sa na mieste vybuduje podzemná garáž pre asi 300 vozidiel. „Čo pri len dvoch vjazdoch a výjazdoch za deň vtiahne do tejto relatívne pokojnej štvrte 1200 áut denne,“ podotýkajú.

Územný plán stanovuje pre lokalitu funkčné využitie občianska vybavenosť celomestského a nadmestského významu, pričom ide o stabilizované územie. Vzhľadom na účel využitia parciel mesto dalo súdu nájomné jedno euro na rok za celý pozemok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM