Rôzne

Pred 160 rokmi začali Bratislavčanom na cestu svietiť prvé plynové lampy

Po nočných uliciach Prešporku sa s dlhou tyčou v rukách prechádzal lampár. Každý večer zažínal a každé ráno zhasínal plynové lampy. Odvtedy ubehli už desiatky rokov.

Ilustračný obrázok k článku Pred 160 rokmi začali Bratislavčanom na cestu svietiť prvé plynové lampy
8
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Prvá plynová lampa sa v Prešporku rozsvietila presne 19. marca 1856, kedy zároveň začala výrobu svietiplynu prvá plynáreň na vtedajšom Kniežacom námestí (dnešné Námestie Slobody, pozn. red.), pričom jedným z prvých osvetlených bolo Hlavné námestie.

Profesionálni lampári

V minulosti osvetľovalo ulice starého Prešporku vyše 200 plynových lámp (v zime plus takmer ďalších 200), o ktoré sa denne staralo 15 prešporských lampárov. Pre porovnanie, dnes ulice hlavného mesta osvetľuje približne 50-tisíc aktívnych svetelných bodov, o prevádzku ktorých sa stará takmer stovka technikov.

Historické plynové lampy nájdeme v uliciach Bratislavy aj dnes. Viac ako 100 rokov staré lampáše, na ktorých sa už ale, žiaľ, podpísal zub času, nájdete na Rudnayovom námestí pred Dómom sv. Martina. Ich zašlú krásu by rád obnovil Bratislavký okrášľovací spolok. Je tak celkom možné, že lampáše čaká svetlejšia budúcnosť.

Postupný nástup elektriny spôsobil koniec používania plynových lámp. Posledná plynová lampa v Bratislave dosvietila v roku 1977 na Školskej ulici. V Bratislave bola prvýkrát použitá elektrina 25. augusta 1878 na záhradnej slávnosti v záhrade Grassalkovichovho paláca. V roku 1889 na sa začala elektrina používať ako zdroj trvalého verejného osvetlenia na Továrenskej ulici.

Hoci plyn v lampách vystriedala elektrina, v historickom centre mesta sa zamilované páry aj dnes prechádzajú pod vernými napodobeninami plynových lámp.

Bratislavské lampy
8
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM