Správy

Prečo v Bratislave odstránili toľko stromov? Mesto predstavilo nové plány starostlivosti o zeleň

Posledné mesiace v hlavnom meste padli desiatky stromov. Výrub sa podľa úradov vykonával v dôsledku niekoľkoročnej zanedbanej, ale aj nevhodnej starostlivosti o zeleň. Aké zmeny plánuje magistrát?

Ilustračný obrázok k článku Prečo v Bratislave odstránili toľko stromov? Mesto predstavilo nové plány starostlivosti o zeleň
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Starostlivosť o zeleň bola v Bratislave dlhé roky zanedbávaná a jej dôsledky začínajú byť viditeľné práve teraz. „Vedenie hlavného mesta je zodpovedné za bezpečnosť svojich obyvateľov a za bezpečné verejné priestory a preto sa primátor Nesrovnal snaží riešiť tento problém od základov,“ informovala Katarína Kohútiková z tlačového oddelenia magistrátu.

Podľa Iva Nesronala sú mnohé zelené plochy v meste v katastrofálnom stave. Niektoré z nich dokonca v stave, ktorý sa už nedá zachrániť. "Preto jediným zmysluplným a hlavne zodpovedným riešením je sadiť nové stromy a nahrádzať náhradnou výsadbou tie, ktoré sú staré a choré,“ vysvetlil primátor.

Bezpečnosť na prvom mieste

„Najľahšie by bolo postaviť sa k tejto neľahkej téme rovnako, ako väčšina mojich predchodcov – problém jednoducho ignorovať a v prípade nešťastia len pokrčiť plecom a ukazovať prstom. Môj cieľ je zlepšiť život v meste – a to aj za cenu takých krokov, ktoré nie sú populárne," vyhlásil Ivo Nesrovnal.

Mesto tvrdí, že obnovuje len tie stromy, ktoré sú staré a choré. "Môžem všetkých ubezpečiť, že každý strom, ktorý sa zachrániť dá, zachrániť chceme – tak to bolo napríklad aj na Štefanovičovej, zdravého stromu na Františkánskom námestí,“ doplnil primátor.

Výsledkom je predstavenie viacerých riešení nepriaznivej situácie so zeleňou v meste tak, aby sa v meste zeleň rozširovala a zároveň sa obnovovala tak, ako to je bežné aj v iných mestách.

Čítajte aj: Kedy sa to skončí? Aktivisti opäť varujú pred výrubom viac ako 50 stromov na Kollárovom námestí

Nové opatrenia

  • choré stromy, ktoré sú v život a zdravie ohrozujúcom stave, budú nahradené zdravými stromami (Františkánske námestie, Dunajská promenáda, Námestie slobody);
  • mesto investuje výrazné financie do výsadby novej zelene (v 2016 ide o 1,5 milióna eur);
  • v snahe zabezpečiť aj adekvátnu starostlivosť o vysadenú zeleň vedenie mesta vytvorí tím odborníkov pod vedením hlavnej architektky so zámerom zadefinovať nový, moderný a udržateľný plán rozvoja a údržby zelene (ako sa o zeleň starať dobre, akú zeleň sadiť, v ktorých lokalitách ju sadiť a pod.);
  • vždy, keď to bude možné, za každý vyrúbaný chorý strom sa zasadia dva nové a zdravé;
  • mesto sadí aj nové stromy – tento rok sa vysadí viac ako 100 nových stromov po celej Bratislave;
  • pri pripravovaných rekonštrukciách električkových radiál má vedenie mesta záujem, aby ich v čo najväčšom rozsahu pokrývali zelené koberce;
  • hlavné mesto bude tiež presadzovať, aby si developeri osvojili koncept zelených striech, ktoré sú v zahraničí bežné;
  • vedenie hlavného mesta chce v starostlivosti o zeleň spolupracovať aj s mestskými časťami a Bratislavským samosprávnym krajom;
  • pri opravách ciest a chodníkov budú dávať stanovisko k opravám z hľadiska zásahu do zelene aj pracovníci z oddelenia životného prostredia s cieľom vyvarovať sa chýb na Štefánikovej ulici.

„Verím, že všetky tieto kroky prispejú zlepšeniu stavu zelene v meste, ktorý nastal dlhodobou ignoráciou tohto problému. Zeleň je naše spoločné dedičstvo, spoločný záujem a naša spoločná zodpovednosť a urobím všetko preto, aby sa zeleň v našom meste rozvíjala,“ deklaroval na záver primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Oddelenie životného prostredia a mestskej zelene magistrátu sa stará o vyše 3,5 milióna metrov štvorcových pozemkov.

Čítajte viac: Ľudia prišli chrániť lesy vlastnými telami

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM