Rôzne

Prečo umelci pomaľovali Biľakov pamätník? Dozviete sa na besede

Bustu Biľaka odhalili v jeho rodnej obci Krajná Bystrá v okrese Svidník 21. februára 2015, rok po jeho smrti. Na druhý deň po odhalení umelci postriekali pamätník červenou farbou.

Ilustračný obrázok k článku Prečo umelci pomaľovali Biľakov pamätník? Dozviete sa na besede
Zdroj: TASR

Pod názvom Čo do pekla Pamätník pre Biľaka je? sa v bratislavskom A4-Priestore súčasnej kultúry uskutoční v stredu 30. marca o 19.00 h diskusia s Petrom Kalmusom a Ľubošom Lorenzom. Obaja výtvarníci sú aktérmi medializovaného súdneho procesu v kauze poškodenia pamätníka komunistovi Vasilovi Biľakovi.

„Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz sa v noci 21.2.2015 vydali do Krajnej Bystrej, aby ‚revitalizovali‘ čerstvo odhalený pamätník komunistovi Vasilovi Biľakovi. Začiatkom februára 2016 sa začal súdny proces, v ktorom Komunistická strana Slovenska žaluje dvojicu výtvarníkov a aktivistov za poškodenie cudzej veci. V čase po druhom pojednávaní budete mať možnosť osobne s umelcami o celej kauze diskutovať,“ na svojej internetovej stránke zdôvodňujú organizátori podujatia z Asociácie združení pre súčasnú kultúru A4.

Bustu Biľaka odhalili v jeho rodnej obci Krajná Bystrá v okrese Svidník 21. februára 2015, rok po jeho smrti. Tento pomník vzbudil od začiatku protichodné reakcie verejnosti. Veľká časť občanov ho vnímala ako provokáciu, lebo jeho meno sa spája s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968.

Na druhý deň po odhalení spomínaní umelci postriekali pamätník červenou farbou. K činu sa vtedy obžalovaní prihlásili ako aktivisti. Krátko po jej poškodení niekto Biľakovu bustu ukradol. Marcové pojednávanie na Okresnom súde vo Svidníku odročili na máj.

Čítajte tiež: Komentár: Keď nám vadí Biľak pri Svidníku, prečo nie Čulen a Šmidke v Bratislave

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM