Správy

Prečo sú regály na vajíčka v niektorých obchodoch prázdne?

Jednu zo základných potravín nemožno dostať. Už okolo jedenástej hodiny sú regály na vajíčka prázdne.

Ilustračný obrázok k článku Prečo sú regály na vajíčka v niektorých obchodoch prázdne?
4
Galéria

Vajíčka patria k základným potravinám a zdražovanie ktorejkoľvek z týchto potravín nás neteší. V posledných dňoch je vajíčok v niektorých obchodoch stále menej, niektorým nedodali vajcia aj tri dni za sebou.

Zdražovanie vajíčok

„Začiatkom minulého týždňa som bola nakúpiť a nenašla som v obchode vajíčka. Keď som sa opýtala pracovníčky potravín, či ešte nejaké majú na sklade, povedala mi, že vajíčka nedostali už tri dni,“ opísala svoju skúsenosť Petržalčanka Jarka.

Vyzerá to tak, že po zdražovaní masla pôjde hore aj cena vajíčok. Prečo? V lete vypukla v západnej Európe kauza s pesticídom fipronilom. Stopy látky fipronil, ktorá bola vyvinutá na boj proti kliešťom a blchám, sa objavili vo vajíčkach. A to napriek tomu, že u nás je zakázaná! Látka sa totiž nesmie aplikovať na zvieratá, ktoré produkujú potraviny.

Nákaza zasiahla až 15 krajín. V Belgicku, Nemecku či Holandsku kvôli nálezu utratili niekoľko desiatok veľkých chovov sliepok. Slovenské vajíčka sú, našťastie, v poriadku. Pre portál etrend.sk to potvrdil šéf Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Kým doteraz sme si balenie desiatich vajec kúpili v priemere za 1,37 eura (zdroj:Štatistický úrad), za nejaký čas to bude podstatne viac. Aktuálne sa ceny vajec pohybujú od 1,40 až nad dve eurá. Napríklad také maslo u nás zdraželo o 34%.

Vajíčka v obchodoch
4
Galéria
Zdroj: pixabay
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM