Nina Táborská Samospráva

Pre primátora úspech, pre hendikepovaných sklamanie. V dobe cestovania zadarmo vlakom, si majú platiť za MHD

Včera prišli na Primaciálne námestie občania s ťažkým zdravotným postihnutím vyjadriť svoju nespokojnosť s rozhodnutím mestského zastupiteľstva, podľa ktorého sa od 1. novembra ruší bezplatné cestovanie MHD pre túto skupinu obyvateľov. Hoci sa stretli aj s primátorom, vyjadrili svoje sklamanie.

Ilustračný obrázok k článku Pre primátora úspech, pre hendikepovaných sklamanie. V dobe cestovania zadarmo vlakom, si majú platiť za MHD
Zdroj: TASR

Aktuálnu 90-percentnú zľavu, ktorú poslanci schválili dodatočne na septembrovom zasadnutí zastupiteľstva, považuje primátor Ivo Nesrovnal, na rozdiel od dotknutej skupiny, za úspech. „Presadenie 90-percentnej zľavy považujem aj vzhľadom na náročné rokovania, ktoré prebiehali počas leta so všetkými partnermi BID (Bratislavská integrovaná doprava), za úspech aj napriek tomu, že ja som navrhoval ponechanie 100-percentnej zľavy. Tak vysokú zľavu navyše neposkytujú ani ostatné slovenské krajské mestá,“ myslí si primátor.

Prečítajte si viac: Poslanci rozhodli: 100-percentná zľava pre zdravotne ťažko postihnutých nezostane

V dobe, kedy vlakom cestujú dôchodcovia aj študenti zadarmo, považujú naopak niektoré organizácie za nezmyselné, aby držitelia preukazu ZŤP, ktorí veľakrát cestujú MHD len na krátke vzdialenosti, platili za cestovný lístok. „Z nášho pohľadu ide o veľký krok späť. Príde nám veľmi nelogické, aby ľudia v takejto ťažkej životnej situácii mali platiť. Zľava 90-percent sa môže zdať ako veľmi veľkorysá, avšak, aj suma 32 eur za rok, ktorú budú musieť zaplatiť, je v ich ťažkej finančnej situácii nezvládnuteľná,“ myslí si Asociácia na ochranu práv pacientov.

Kompetentní nereagujú

Zdravotne ťažko postihnutí sa stále nevzdávajú. Vyjadriť svoj názor prišli aj na dnešné zasadnutie zastupiteľstva a rovnako tak zorganizovali uplynulé mesiace petičnú akciu, pod ktorú sa podpísalo 3-tisíc ľudí. Zatiaľ však, podľa ich slov, na ňu nikto kompetentní nereagoval.

„Preto sme 21.10 na Primaciálnom námestí usporiadali protestné zhromaždenie, ktorým sme chceli poukázať na spiatočníckosť prijatého uznesenia zo septembra. Popri prejavoch, ktoré sme mali medzi ľuďmi, sa zastavili aj niektorí poslanci mestského zastupiteľstva a rovnako aj pán primátor. Ten má však na celú situáciu veľmi skreslený názor. Sám totiž priznal, že nevie z akého príjmu žije zdravotne ťažko postihnutý človek a rovnako nevie, že keby zdravotne ťažko postihnutý človek išiel pracovať, bol by ukrátený o príspevok na asistenta, ktorý ho do tej práce zoberie,“ povedal pre Bratislava24.sk Rastislav Krippel, iniciátor petície a predseda petičného výboru.

Prečítajte si tiež: Zdravotne ťažko postihnutí sa nevzdávajú: Za zrušenie bezplatného cestovania MHD bojujú petíciou

Primátor viackrát argumentoval, že ostatné slovenské mestá majú oveľa menšie zľavy ako Bratislava. „Len námatkovo som si po tomto vyjadrení pána primátora pozrel včera Nitru, Žilinu, Trnavu, Košice a zistil som, že tu sa bavíme o sumách v centoch a teda o oveľa menšej záťaži oproti Bratislave. Pán primátor síce tvrdí, že z týchto peňazí chce mesto uľahčiť práve naše cestovanie, teda budovať bezbariérové prístupy, opraviť nástupištia, zastávky,… To je ale úplne neuskutočniteľné. Pre mesto to totižto budú celkom zanedbateľné peniaze, nie ako pre nás,“ vysvetlil Rastislav Krippel.

Rastislav Krippel dnes však pozdvihol rozhodnutie Dopravného podniku Bratislava, ktorý v rámci svojich interných smerníc umožnil, aby mal aspoň sprievod bezplatnú prepravu linkami MHD.

Integrovaná doprava

Na júnovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva bolo schválené uznesenie v rámci spustenia 3. etapy BID, podľa ktorého sa ruší bezplatná mestská doprava pre zdravotne ťažko postihnutých, darcov krvi so zlatou Jánskeho plaketou a účastníkov protifašistického odboja.

Už v roku 2012 bolo mestským zastupiteľstvom schválené zjednotenie tarifných podmienok a pre držiteľov preukazov ŤZP bola navrhnutá zľava vo výške 50 percent z cestovného, čím mala byť zrušená dovtedajšia bezplatná MHD v hlavnom meste.

Uznesenie, ktoré bolo vtedy schválené, však nikdy nevstúpilo do platnosti a bolo odložené až do spustenia 3. etapy IDS. Tá sa práve teraz blíži, je naplánovaná na 1. november 2015.

Spoločnosti Slovak Lines a Železničná spoločnosť Slovensko poskytujú zdravotne postihnutým zľavu vo výške 50 percent, a keďže ceny majú byť jednotné, preto aj lístky MHD pre ZŤP mali byť za polovičnú cenu. Napokon sa poslanci (i keď mali možnosť odsúhlasiť 100-percentnú zľavu) rozhodli pre dodatočné schválenie 90-percentnej zľavy na cestovnom pre zdravotne ťažko postihnutých.

Prečítajte si tiež: Zmeny v zľavách v MHD sú pre hendikepovaných neprijateľné

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM