Nina Táborská Rôzne

Pre niekoho dojímavý príbeh, pre streetworkerov každodenná realita: Ľudí bez domova nestačí len schovať pod strechu

Akú dlhú dobu ste na ulici, tak dlho trvá, kým sa z nej dostanete naspäť do normálneho života. Bez pomoci ťažko. Zodpovednosť v Bratislave preberajú občianske združenia.

Ilustračný obrázok k článku Pre niekoho dojímavý príbeh, pre streetworkerov každodenná realita: Ľudí bez domova nestačí len schovať pod strechu
Zdroj: TASR

Bezdomovectvo je vážny sociálny problém. Zo všeobecného hľadiska je systém sociálnych služieb v hlavnom meste nefunkčný. Len v Bratislave je podľa posledných odhadov neziskových organizácií zhruba 5-tisíc ľudí bez domova. Mimovládne organizácie upozorňujú, že ak by tu existovali dobre rozvinuté sociálne služby, problém by bol oveľa menej vypuklý.

Ľudí však nestačí len schovať pod strechu, ide o celý spletenec problémov, ktorý im treba pomôcť vyriešiť.

Problematike ľudí bez domova sa venuje občianske združenie Vagus. Spravuje denné nízkoprahové a integračné centrum pre ľudí bez domova Domec, kaviareň Dobre&Dobré, ktorá zamestnáva ľudí bez domova a medzi projekty združenia patrí aj Streetwork s touto sociálnou skupinou.

Systematická práca s ľuďmi bez domova

Street work, práca v teréne, prebieha dvoma formami. Prvou je samotné vyhľadávanie ľudí bez domova, aj na miestach, kde by si bežný človek vedel predstaviť domov len ťažko, druhou je výdaj stravy 3-krát do týždňa na konkrétnych miestach. Systém streetworku funguje v Bratislave už približne osem rokov.

Pracovníci vyrážajú do terénu od 17:00 do 22:00, mapujú celú Bratislavu, vedia kde hľadať a kam ísť. „Ľudia bez domova nie sú takí, že by sa často presúvali. Intenzívne chodievame za nimi na známe miesta a veľakrát sa aj stane, že dostaneme tip od samotného klienta či podnet od občanov,“ vysvetlila liečebná pedagogička Barbora Petrgálová, jedna zo streetworkerov.

Na ľudí bez domova sa pracovníci nakontaktujú priamo na ulici, v rôznych zrúcaninách, chatkách, uličkách, v lese,…

Čítajte tiež: Bratislava má ďalší jedinečný projekt. Symbolické náramky s kľúčikom pomáhajú ľuďom bez domova

Streetwork v praxi

Pre nie koho dojímavý príbeh, pre iných každodenná realita. Nedávnym príkladom je prípad, kedy obyvatelia jednej bratislavskej bytovky upozornili Vagus na pani na vozíku, ktorá sa zdržiavala v jej blízkosti. Pani v dôchodkovom veku, bez strechy nad hlavou.

Streetworkeri komunikovali so zariadeniami a úradmi, po večeroch pani pravidelne navštevovali, nosili jej aktuality o priebehu, asistovali počas hygieny v dennom centre Domec, ošetrovali priamo v teréne. Ale hlavne, zdieľali náročný čas, ktorý klientka prežívala. „Situáciu urgovalo nepríjemné počasie, ktoré každým dňom nahlodávalo odhodlanie klientky,“ vysvetľujú.

V spolupráci s pracovníčkami na miestnom úrade sa im podarilo nájsť zariadenie, ktoré bolo ochotné pani umiestniť. Tu sa však práca pre streetworkerov neskončila. Podmienkou na umiestnenie pani bolo vyhlásenie od lekára o zdravotnom stave klientky. „Pustili sme sa do toho, zmocnilo sa nás nadšenie. Tri dni nato sme pani naložili do sanitky, ktorá ju previezla do zariadenia,“ opisujú pracovníci Streetwork s ľuďmi bez domova.

To najťažšie však má pani ešte len pred sebou. „Adaptovať sa na nové prostredie, vymeniť známy život na ulici a priateľov za istotu strechy nad hlavou, no v cudzom svete. Ostávame s pani v telefonickom kontakte a držíme jej palce z celej sily. Sme vďační obyvateľom danej bytovky za aktívnu pomoc a starostlivosť o pani,“ vysvetľujú.

Každodenná výpomoc

Na služby streetworku nadväzuje Domec, ktorý zabezpečuje základné služby klientom (strava, oblečenie, vybavenie dokladov). "Ľudia bez domova sa práve počas streetworku dozvedia o Domci, a tak ho väčšinou aj začnú navštevovať. Tu im ponúkneme hĺbkovú a dlhodobú odbornú pomoc. Hovorí sa, že 1,5 až dva roky bez práce je to obdobie, kedy človek stráca pracovné návyky, a potom je veľmi ťažké znova si ich osvojiť. Preto si niekedy klient vyžaduje hĺbkovú, dlhodobú prácu. Respektíve, spoluprácu,“ povedala Barbora Petrgálová.

Priamo v Domci prebiehajú aj tréningové programy budúcich čašníkov v kaviarni Dobre&Dobré, ktorá sídli v bratislavskej Starej Tržnici.

Domec vznikol pred viac ako dva rokmi. Mesto poskytlo občianskemu združeniu Vagus priestory za symbolické euro s tým, že pracovníci združenia museli dať celý priestor dokopy. Denné centrum takéhoto typu priamo v centre v súčasnosti v Bratislave nie je. Domec je otvorený vždy od pondelka do piatka a svojim klientom poskytuje čo najkvalitnejšie služby. V centre pracuje momentálne šesť stálych zamestnancov. Kapacita je 80 ľudí, pričom denne ho navštívi v priemere 65 klientov.

O Domci sa viac dočítate tu: Každý potrebuje mať svoj domov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM